Genesis 2 indítás!

2007.06.28. 22:58

A második, magáncég által készített űrállomás-modul indult ma az űrbe egy orosz Dnyepr rakéta rakományaképp. Az átalakított ballisztikus rakéta tavaly júliusi balesete utáni tesztek miatt máig tolódott az eredetileg áprilisra tervezett indítás.

A Bigelow Aerospace hosszútávú terve egy komplett lakható űrállomás építése, az ehhez szükséges technológiát pedig a Genesis modulokkal tesztelik. A Genesis 1 már egy ideje földkörüli pályán kering, testvére, a Genesis 2, ami már a napelemtáblák felállítását is lehetővé teszi hamarosan csatlakozik hozzá. Az első bejelentkezés hajnali fél kettő felé várható, hazai idő szerint.

A Genesis 2 (és az 1 is) felfújható, ami gyakorlatilag a rakomány térfogatának felére csökkentését teszi lehetővé. Redundáns légtartályainak köszönhetően biztonságosan felfúvódik majd. Rakománya egy Space Bingo (a Bigelow Aerospace egy las vegas-i cég), hangyafarm, illetve a "Fly Your Stuff" programban résztvevő emberek személyes tárgyai. Az 1-eshez képest sokkal fejlettebbek a repülési műszerek, és több is van belőlük, míg az első elem gyakorlatilag csak egy koncepciórepülés volt, a mostani már ennek a koncepciónak egy alapos vizsgálata.


A lakható modulokból épített űrhajó fantáziarajza

A végleges, lakható modulok a tervek szerint a biztonságos távolban levő 2010-re készülnek el, és repülnek majd, mintegy háromszor nagyobbak, mint a Genesisek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr84108098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása