STS-117, negyedik nap

2007.06.11. 20:25

Hagyományosan egy névre szóló dallal köszöntötték a legénységet Houstonból, tegnap Rick Sturckow parancsnoknak küldték a "Big Boy Toys" című számot, tegnap a Johnson Space Center két munkatársa által előadott "Riding the Sky" szólt Clayton Andersonnak, ma pedig "It Probably Always Will" ébresztette Steven Swansont.

Dokkolt

Megérkezett, és sikeresen csatlakozott az Űrállomáshoz az Atlantis. Az űrrepülőgép rakománya a cydonián örökösen emlegetett S3/4 összekötőszegmensen kívül a raktérben pihen egy pár hatalmas napelemtábla. A 450 millió dolláros energiaforrásból kettő már telepítve van, a harmadik pár már elegendő áramot fog termelni a következő bővítéskor érkező új modulok számára, a Columbus és Kibo modulokhoz. Összesen négy párt terveztek az ISS-re, teljes kiépítéskor mintegy 600 négyzetméter áramtermelő felületet adva.

Az összekötő elemeket az űrsikló robotkarjával rakják a helyére, a hamarosan űrsétáló James Reilly és Danny Olivas pedig az elektromos kábelezést fogják elvégezni. Ezen űrsétakor már különösen odafigyelnek majd a kesztyűk épségére, ugyanis a tavalyi egyik séta során Robert Curbeam kesztyűjébe valami két centiméter mélyen belevágott, szerencsére csak a külső burkolatot sértve meg.

Biztonság mindenekfelett

Az első napot teljes egészében az űrsikló külsejének vizsgálatára szentelték, majd az Űrállomáshoz közelítve onnét is lefényképezték a gép hasát. A korábban már ismertetett résen kívül más sérülést szerencsére nem észleltek.


A rés. Nagyfelbontású változat a NASA Spaceflight részén. Kép: NASA

E résről egyébként úgy nyilatkoztak a küldetés szakértői, az űrhajósokkal egyetértésben, hogy valószínűleg nem becsapódás (például leeső szigetelő habdarab), hanem egyszerűen a légáramlat okozta. Ilyen történhetett korábban is, csak a Columbia tragédiája előtt nem vizsgálták át ilyen alaposan az űrsiklót, így nem tudhatunk az esetleges korábbi példákról.

Bár arról meg vannak győződve a mérnökök, hogy a visszatérés biztonságát nem veszélyezteti a sérülés, mégis annyi terhelésnek azért ki lesz téve leszálláskor, hogy komoly javítást kell majd eszközölni a bal oldali manőverező hajtóműn. Ezt pedig szeretnék elkerülni, tekintettel a szoros menetrendre (2008-ban újra repülnie kellene az Atlantisnak), valamint a NASA nem túl bőkezű költségvetésére. Várhatóan az utolsó tervezett űrséta részeként ki fogják még az űrben javítani a lyukat, gyakorlatilag a szigetelő réteget kell visszasimítani, és rögzíteni, közölte John Shannon, az STS-117 küldetésfelügyelő csoport elnöke.

"But you can't take the sky from me"

Barnakabátosok figyelmébe! Az ISS videotára új filmekkel bővült: a Firefly sorozattal, és a Serenity filmmel Steven Swansonnak hála.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr196905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása