A Cydoniáról

2007.05.23. 19:25

Nem írtam egy ideje már. Előfordul, vizsgaidőszak, miegymás. A miegymásról lesz most szó. Először is köszönöm azoknak, akik szavaztak, így már jobban tudom mire koncentráljak a következő cikkeknél.

A blogot annó azért kezdtem el, mert egyrészt gyakorolni akartam az írást, másrészről kíváncsi voltam, hogy gyakorlatilag 0 reklámozással mennyire érdekli az embereket a téma. Az MCSE kíváló híroldala, a hirek.csillagaszat.hu és az Index között fennálló kapcsolat igen jó példája annak, hogyan kell a tudományos ismeretterjesztést _jól_ csinálni.

Az űrkutatásnak régóta kellene hasonló, de eddig csak egy próbálkozás volt: az Űrvilág. Ez az oldal amikor készült modernnek számított, sokáig igen friss, és jó cikkeket raktak fel, ebből mostanra csak a jó cikk maradt. Ez annak jó példája, hogy a technológiai lemaradás hogy tehet gyakorlatilag tönkre egy oldalt. Mindeközben az index, origo fórumain az emberek tárgyalják ki a friss történéseket, pezseg az élet. Lenne igény egy minőségi ismeretterjesztő oldalra. Ez volt a másik motivációm: létrehozni egy ilyen oldalt. No persze nem ez az oldal lett volna az, ehhez hiányzik sok infrastrukturális feltétel, anyagi háttér. Viszont az igényt, valamit saját képességeimet fel tudtam vele mérni. 152 cikkel és kb fél évvel az indulás után bölcsebbnek érzem magam a téren.

Létezik idehaza egy űrkutatási ismeretterjesztő szervezet, ez a MANT, Magyar Asztonautikai Társaság. Sokáig tagja voltam, barátaim (néhányuk írt már ide is) szintén. Van aki még most is elnökségi tag. Ez a szervezet sajnos egyre kevésbé képes megfelelni a mai kor követelményeinek, strukturális, technológiai és személyi problémáktól szenved. Simonyi látogatásakor mindenki saját bőrén érezhette a szervezési képtelenséget, a technikai felkészültséget jól jellemezte, hogy egyedül az MCSE (egy csillagászati szervezet) nyújtott live webadást. A személyi problémákra most ki sem térnék.

A szervezet életképtelen, ennek bizonyítéka a hazai űrkutatás ismeretlensége. Ahogy azt egy korábbi cikkben is feltettem: ki hallott vajon a HUNVEYOR szondáról, ki tudja magyarok mi mindenben vesznek részt, kutatnak, sikereket érnek el, néha kudarcot vallanak. A MANT elsődleges feladata az ismeretterjesztés. Ezért közvetve felelőssé tehető az űrkutatók politikai támogatásának hiányáért (bár nagyon szidjuk, de a demokrácia alapelvei mégiscsak érvényesülnek. Leegyszerüsítve: ha a politikus nem látja a hírekben mindne héten a magyar kutatók teljesítményét, akkor szerinte nincs is magyar teljesítmény). Ennek eredményét a MŰI, a Magyar Űrkutatási Iroda leépítésének képében szemlélhetjük.

Ezért határoztuk el pár barátommal, hogy alapítunk egy szervezetet, ami az érintett diákokat lesz hivatott összefogni, segíteni. A neve Műhely a Magyar Űrkutatásért, röviden Űrműhely. A szervezet alapjaiban kutató és ismeretterjesztő alegységekre, amolyan szabadkőműves allegóriával (nem, nem páholyok :) műhelyekre épül. Egy-egy műhely adott feladatot, kutatást végez, amihez egy kötelező jellegű ismeretterjesztő tevékenység járul. Így műhelyt indíthatunk műholdépítéstől kezdve akár dedikáltan ismeretterjesztő honlap létrehozására is. Igen, a cydonia.blog.hu a dedikáltan ismeretterjesztő honlap prototípusa ha úgy tetszik.

Nincsenek illúzióink. Az utunk hosszú, és nagyon nehéz lesz. Nagy az esélye, hogy az egyesületalapítás után egy évvel már nem lesz semmi, elhal a lelkesedés. Sok munka vár ránk, és kevesen vagyunk. De amíg bírjuk dolgozni fogunk, hogy az álmainkat megvalósítsuk, mert ennek van igazán értelme az életben.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr6886131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bérczi Szaniszló · http://planetologia.elte.hu 2007.09.14. 10:17:00

Az Űrmühely munkáját szívesen támogatja a KAVÜCS, a Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport a Kis atlasz a Neprendszerről című füzetsorozattal, valamint az eddig megjelent bolygótérképekből egy-egy példánnyal, melyeket az ELTE TTK Északi Tömb 4.93-as szobájában lehet átvenni.
Üdvözlettel
Bérczi Szaniszló

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.09.14. 19:46:38

A felajánlást köszönjük, hamarosan elmegyünk a füzetekért.
süti beállítások módosítása