Sikeresen lezajlott hajnali 1:15-1:25 között a második amatőrrádiós kapcsolat Simonyi Károllyal. A Puskás Tivadar Távközlési Technikum rádióklubjának operátorai segítségével hat diák tehette fel kérdéseit, melyekre részletes választ kaptak. Simonyi Károly jól érzi magát, hozzászokott a súlytalanságban való alváshoz; a magyar Pille sugárzásmérő műszer mérőfejét állandóan a zsebében tartja. A sugárzáson kívül vizsgálja a vérszegénységet, a súlytalanságból eredő hátfájást; a kozmikus sugárzások hatását félvezetőkre és baktériumtenyészeteket vizsgálnak.

Már elérhetőek a kapcsolat hangfelvételei a Természet Világa és a Puskás Rádióklub honlapjain (utóbbin több is). Az Űrvilágon pedig részleteket közölnek a hanganyag szövegéből, nemsokára mi is közöljük a teljes szöveget.

Ma este 8 órakor a Puskás nagyelőadójában megismétlik a hangfelvételt, valamint a MANT szakemberei rövid előadásokat tartanak (program a Természet Világa honlapon).

Az egész kapcsolat ötlete dr. Gschwindt Andrásban (Műegyetemi Rádióklub) merült fel, amikor nyilvánossá vált Simonyi Károly terve. Kezdetben sokaknak úgy tűnt, nem tudják majd Simonyit elérni, de a Természet Világa folyóirat (köztük Staar Gyula főszerkesztő, és Bacsárdi László) felvállalta a programot. Tudni kell, hogy ifj. Simonyi Károly a szerkesztőbizottság tagja; ahogy édesapja is az volt, ő alapította a Kultúra Egysége különdíjat, aminek nyertes diákjai közül is válogatták a kérdezőket. Simonyival jó kapcsolat alakult ki, és kiderült, hogy örömmel vállalja a felkérést. A Puskás Technikum igazgatója, dr. Horváth László és lelkes diákjai szintén örömmel vállalták, hogy helyet adjanak a rendezvénynek, és a szerkesztőkkel együtt komoly média-lefedettséget szerveztek. A Puskás Rádióklub tagjai pedig jelentkeztek operátornak és összeállították a berendezéseket és antennákat (az egyik antennát erre a célra készítették házilag). 


Az operátorok (Tóth István és Rigó István) tesztelik a rádiókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr1058031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása