Száguldó gázlövedékek

2007.03.23. 06:08

A Gemini Obszervatórium több különböző hullámhosszon készített képeket egyesítve eddig nem látott részleteket mutatnak az Orion-köd csillagbölcsőjéből. A Föld légköre, ami az átlagembert létével boldogítja, a csillagásznak csupán börtön, a csillagok fényét eltorzító örökletes átok. Egy lézersugár, ún. műcsillag segítségével azonban a Gemini North idáig elérhetetlen részletességgel tudott képet készíteni az égbolt egyik legszebb tájáról.


Ez a kép az infravörös tartományban készült, a Gemini North lézer-műcsillag célzórendszerével, adaptív optika alkalmazásával (ALTAIR adaptív optika, NIRI közel-infravörös képleképző). A "lövedékek" a kékben játszó foltok, valójában hatalmas (Plútó pályájánál többtízszerese) méretű forró vasgáztfelhők. Az oszlopok narancssárgája gerjesztett hidrogén.
Az eredeti felvételek f/14-el készültek, Fe II, H2 1-0 és K-sávú szűrőkkel, ezeket rakták össze egy színes képpé. A kép látómezeje 50 szögmásodperc.
Kép: Gemini Observatory

Az Orion-köd egy hatalmas csillagkeletkezési régió, itt figyelhetőek meg ezek a hangsebesség többezerszeresével (400 km/s a számfetisisztáknak) száguldó gázcsomók, jól látható ahogy áttörnek a felhőkön, hosszú tüzes nyomot húzva maguk után. Magát a jelenséget már korábban is megfigyelték, ilyen apró részleteket azonban a régi képeken nem lehetett kivenni. További szép képek a jelenségről alant, illetve az obszervatórium honlapján elérhetőek a nagyfelbontású változatok:


Kép: M. Robberto/STScI and NOAO/AURA/NSF/Gemini Observatory (belső rész)



Kép: Gemini Observatory
Egy perces felvétel a célzó lézernyalábról.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr5049920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N. D. 2007.03.27. 17:03:08

most jutott eszembe, hogy esetleg érdekes téma lehetne a nemsokára mozikba kerülű Sunshine című film kapcsán a napkihalásról írni, de csak ötlet:)

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.03.28. 18:34:31

megnezem mi is ez, ha erdekes, irok rola. de ajanlom csillagasz temaban a hirek.csillagaszat.hu-t, ott komolyabb es profibb cikkeket talalsz, mint itt.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.03.28. 18:35:51

hmm nem tul biztato az imdb leirasa: "One word of advice: this movie is not for nitpickers or physicist."... miutan az utobbi vagyok, ezert felek szarra fogom alazni, igy olyan Mag szintu lehet. na majd jol.
süti beállítások módosítása