Víz a Marson! (már megint)

2007.03.16. 12:50

Minden egyes vízre, annak egykori jelenlétére utaló jel hatalmas hullámokat kavar az interneten, a mostani hírnek viszont valóban van komoly következménye.

Hatalmas vízjégmennyiséget fedezett fel az ESA Mars Express radarja a déli sark hósapkája alatt, az Európánál kicsit kisebb, több kilométer vastag tömb megolvasztva kb 10 méternyi vízzel borítaná be az egész Marsot. A méréseket 2005-ben és 2006-ban végezték, ezeket egy nemzetközi kutatócsoport dolgozta fel. Az északi sarkról is készült hasonló felmérés néhány hónapja, a csoport vezetője Dr. Jeffrey Plaut szerint az adatok előzetes vizsgálata szerint itt is található egy a délihez mérhető tömb.

Föld 2.0


Ilyen hatalmas mennyiségű vízjég lehetővé tenné egy emberi kolónia kialakítását a Marson, további sarkkutatásokra is bátorítja a kutatókat. Tudományos szempontból azonban még ez az újonnan felfedezett lerakat sem fedezi az elméletileg a felszínen egykor jelen lévő víz szükségét, ennek sorsáról még mindig bizonytalan.

Egyéb források:

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr847183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása