Áramkimaradás az ISS-en

2007.02.14. 13:56

Kora vasárnaptól hétfő reggelig a Nemzetközi Űrállomás több rendszere lekapcsolt. Szerencsére a legénység biztonsága egy pillanatig sem forgott kockán, és mára minden újra működőképes. A rendszereket azóta visszakapcsolták, az Állomás nem szenvedett maradandó károkat. A legénység további űrsétákra készül, hogy az európai szállítóűrhajó, az ATV fogadására felkészítség az ISS-t.



A space-travel.com-ról: A hiba közvetlenül vasárnap dél után jelentkezett (CST), amikor megszünt az Állomás és a Földi Irányítás között a kapcsolat. Egy elektromos kapcsoló (switching unit) rövid ideig hibásan működött, ennek hatására egy biztosíték levágott, hogy megvédje az állomás rendszereit.

A 14. expedíció parancsnoka Mike Lopez-Alegria és a repülési mérnökök, Mikhail Tyurin és Suni Williams szombat koradélután óta ébren voltak, de azonnal nekiláttak a hiba kiderítésének, és visszaállították a Földi Irányítással a kapcsolatot. Vasárnap és hétfő reggel folytatták a rendszerek helyreállítását. A következő egységeket érintett az áramkimaradás:

  • a két redundáns kommunikációs rendszer egyikét
  • a négy állomást pozícionáló giroszkóp egyike
  • néhány tudományos műszer, többek között a kísérleti mintákat tároló fagyasztó
  • a Ku csatornás nagysebességű rendszer, és a televíziós rendszer
  • jópár füstérzékelő és fűtőtest, amik a külső elemek hőmérsékletét szabályozzák (többek között ilyen külső elem a robotkar)

Szerző: Gaius Baltar

Szólj hozzá!

Címkék: iss

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr8736532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása