Robbanás a tengeren

2007.01.31. 13:55

Kedvenc rakétaindításokat vállaló cégem, a Sea Launch tegnapi indítása katasztrofálisan végződött: az indítást követő másodpercekben hatalmas lángtengerben tűnt el a rakéta, az úszó indítóplatformmal egyetemben. Előzetes jelentések alapján szerencsére a platform alig sérült meg, a személyzet is sértetlen. A cég sajtóközleményében eufemisztikusan "anomaly"-nak nevezte a hibát, a jelenlegi elméletek szerint a hajtómű begyújtását követően az oxigénvezeték valamilyen oknál fogva elzáródott, így az elégtelen tolóerő következtében az ukrán eredetű Zenit 3SL rakéta visszazuhant a platformra, átszakította a tartólemezeket, és felrobbant.

A veszteség egy Boeing által gyártott telekommunikációs műhold, az NSS-8. Várhatóan a megrendelő SES NEW SKIES cégnek nem okoz azonnali problémát, ugyanis a lecserélendő NS-703 2009-ig még működőképes marad. A Sea Launch cég sajnálatát fejezte ki a műhold elvesztése miatt.

A Sea Launch egy igen ötletes vállalkozás: kihasználva, hogy az Egyenlítő mentén sokkal kisebb teljesítmény szükséges egységnyi rakomány földkörüli pályára állításához, megvettek, majd átalakítottak egy olajfúró platformot, hogy onnét Egyenlítőhöz usztatva indíthassák Zenit típusú rakétáikat. A cég tavaly sikeres évet zárt, így igen váratlanul ért mindenkit a tegnapi "anomália".

Képek a robbanásról (videó a képek alatt):









Anomália.
Köszönet az index űrkutató fórumának a videó linkéért.
Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr7732460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása