Január 11-én a kínai hadsereg egy ballisztikus rakétája segítségével megsemmisített egy műholdat. A műhold maga egy elöregedett kínai meteorlológiai műhold volt, ám a megsemmisítés híre igen nagy viharokat kavart a nemzetközi közösség tagjai között. A kínai Szecsuan tartományban lévő indítóállásról (ahonnan egyébként a lelőtt Fengyun 1C-t is pályára állították) felszálló rakéta puszta tömegével szétroncsolta a 800 km-es poláris pályán keringő szatellitet, hatalmas törmelékfelhőt hagyva maga után. A helyzet komolyságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni: utoljára 21 éve történt a világon ilyen kísérlet, az USA által 1986-ban. Ez alatt a 21 év alatt azonban a Föld körüli űr benépesedett, megfigyelőműholdak, időjáráskutató központok, sőt űrállomások keringenek körülöttünk.

- A földről indíthandó közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta egy "kill vehicle" segítségével semmisítette meg a műholdat, kinetikus energiáját felhasználva egyszerűen nekiütközve. - állítja az amerikai Nemzeti Biztonsági Tanács szóvívője.

A helyzetre azonnal reagáltak az amerikai politikusok:

"... kiemelten sűrgős, hogy Bush elnök egy nemzetközi egyezménnyel garantálja az amerikai műholdak védelmét. Az egyezménynek be kell tiltani a űr- és műholdelhárító fegyverek fejlesztését, tesztelését és alkalmazását."

Így, és ehhez hasonlóan nyilatkoznak az USA bölcs honatyái. Ezek a nyilatkozatok egybeesnek a tavaly augusztus 31-én nyilvánosságra hozott űrpolitikai direktívának, amiben George W. Bush kihangsúlyozza az USA azon jogát, hogy felügyelhesse más nemzetek űrtevékenyégét, és amennyiben veszélyesnek ítéli meg, úgy felléphessen ellene.


>„Az USA ellenáll olyan szerződések, korlátozások létrehozásának, amelyek megakadályoznák vagy korlátoznák az USA űrtevékenységét. Fegyverkezés-korlátozási egyezmények nem csorbíthatják az USA jogát arra, hogy nemzeti érdekeinek megfelelően kutasson, fejlesszen, teszteljen, eszközöket működtessen és más tevékenységet folytasson a világűrben.”
(forrás: urvilag.hu)

Nem csak az amerikai politikusok, de a fél világ országai is nemtetszésüknek adtak hangot. Fontos megérteni, hogy a felháborodás egy ilyen kísérlet kapcsán nem pusztán politikai (akár az USA űrpolitikájának támogatását lehetne motivációként elképzelni), hanem könnyen megeshet, hogy a megsemmisített öreg műhold darabjai közvetlenül veszélyeztetnek majd más műholdakat. A törmelék a fizika törvényeinek engedelmeskedve továbbra is alacsony földkörüli pályán (LEO) keringenek (kép balra: az idáig katalogizált törmelék a megsemmisített Fengyun 1C eredeti pályája körül, forrás), többek között az Iridium csoportot, de akár az ISS-t is közvetlen veszélybe sodorva.


Csupán egyetlen ország képviselője állt szemérmesen juhogva a kamerák elé: Oroszország védelmi minisztere (!) egyenesen pletykának minősítette az amerikai felderítés híreit, holott az USAF radarjai pontosan felderítették a törmeléket, a NORAD több, mint 32 új égitestet regisztrált a műhold pályája környékén. A hazudozás csúsztatás mögött akár az is állhat, hogy egyes hírek szerint orosz rakéta volt az alapja a kínai fegyvernek (egy szakértő szilárd hajtóanyagú DF-21 rakétára tippel, kép jobbra, forrás).

Bár valószínűleg pont a fent emlegetett, és nemzetközi nemtetszéssel fogadott ameriaki status quo fenntartására írt tavalyi elnöki nyilatkozat provokálta ki a mostani kísérletet, mégis sok ország, köztük Dél-Korea, Ausztrália, Kanada, Nagy-Britannia és Japán tiltakozását fejezte ki, és az eddig némaságba burkolózó kínai kormánytól követelnek magyarazatot.

A kínai tisztviselők nyilatkozata egyenlőre a szokásos semmitmondó, miközben nem erősítették meg a híreket, a külügyminisztérium szóvivője a következőket nyilatkozta:
- Ne érezzék magukat fenyegetve - mondta Liu Jianchao az újságíróknak.
- Ezidáig nem kaptunk megerősítést az eseményről - közölte, hozzátéve, hogy Kínának nem áll szándékában egy űrfegyverkezési verseny kirobbantása.
- Nem fogunk semmilyen űrfegyverkezési versenybe beszállni - mondta.
"There's no need to feel threatened about this," Liu Jianchao told journalists.
"So far we have not got any confirmed information about this," he said, adding that China had no intention of triggering an arms race in space.
"We are not going to get into any arms race in space," he said.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr6729811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proxy · http://halozatkereso.blog.hu 2007.01.23. 15:45:49

Ez, kérlek egy nagyon jól megírt post. :) Főleg az első felében felépített párhuzamos szerkesztés tetszik. (USA felháborodott, de magát nem engedi korlátozni..) Egyébiránt az a törmelék tényleg probléma lehet, de szerintem csak az érdekeltek foglalkoznak most azzal, mindenki el van foglalva a saját politikai állásfoglalásával. :P

Radar · radar.blog.hu 2007.01.24. 10:50:39

Nemrég olvastam az USA és a SZU magaslégköri atomrobbantásairól. Elég érdekes téma, és nem nagyon hallani róla... Úgy jön ide, hogy hát szegénykémék nem gondolták előre, hogy a műholdaknak bajuk eshet, ha 400 km magasan robbantanak (ill. úgy tudom az egyik mérnök megjósolta). De a hatásuk a földre is kiterjedt, mint alább olvasható. Az anyagot az angol wikipédiáról loptam, és ennél sokkal több minden is található kis kutakodással. Ha egyszer kedvem lesz majd csinálok belőle cikket.

1962 júliásban a Starfish Prime (July 9, 1962 , 400 km magasan Johnston atoll felett) teszt során Honolulu és New Zealand térségében elektronikus berendezések mentek tönkre (kb 800 mérföldnyire onnan), Oahu-n (Hawaii) 300 utcalámpa égett ki, kb 100 riasztó kapcsolt be, elromlott egy mikrohullámú telefonátjátszó.

A Föld körüli pályán kb 80 km-esre becsülik a műhold-megsemmisítési hatósugarat, de a keletkező sugárzási övezet (a van Allen övezethez hasonlóan) hosszabb ideig fennmaradhat.

A Starfish Prime sugárzása három műholdat működésképtelenné tett (Ariel, Traac és Transit 4B, miután áthaladtak a sugárzási övön), a Cosmos V, Injun I és a Telstar (az első távközlési műhold) kisebb sérüléseket szenvedett. A teszt után négy hónappal legalább 60 rad/nap sugárzást mértek poláris körpályán, árnyékolt műholdban, ami a NASA-t is aggodalomra késztette emberes küldetéseivel kapcsolatban.

A szovjetek is robbantottak a hatvanas években. A kubai válság alatt mindkét fél több magaslégköri robbantást hajtott végre erőfitogtatásként. A szovjet tesztek a rakétaelhárító képességet hivatottak bemutatni. A legrosszabb hatása náluk az ‘Operation K’ 1962-es tesztnek volt, amikor egy 300kt-ás fej robbbant 290 km magasan. Az elektromágneses impulzus (EMP) 570 km hosszúságban a telefonvonalakban 2500 A áramot indukált, tüzet okozott egy erőműben és 1000 km földalatti távvezetéket kapcsolt le.

Részben ezek miatt hoztak a következő évben egy részleges atomkísérlet tiltó egyezményt (Partial Test Ban Treaty), amely megtiltja a légköri és földönkívüli robbantásokat.

A lehetőséget természetesen ettől még megvannak... Ahogy már többször említették, nem szeretik, ha más is belép a klubba, és ilyenkor persze, khm, "jogos felháborodásuknak" meg a "human rights" védelmének adnak hangot, ártatlan képpel. Pont ugyanúgy, mint bármelyik háború kezdetekor. Jellemző sztori: amerikai töritanáromnak elmeséltem, hogy olvastam arról, hogy a 2.vh. végén a CIA elődjének volt egy terve a SZU atombombázására, kihasználva annak háborús veszteségeit. Ettől végül eltértek, mert kiszámolták, hogy kicsi a találati pontosság és nagy lenne a veszteség. A tanárom erre azt jegyezte meg, hogy ez biztos kamu, ilyet az amcsik nem tennének, megtámadni egy szövetségest...

némi forrás:
en.wikipedia.org/wiki/High_altitude_nuclear_explosion
en.wikipedia.org/wiki/Starfish_Prime

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.01.25. 09:15:46

nem rossz. hamar kaptal accountot a bloghoz, irhatnal is belole cikket ;)

egyebkent kozben tortent egy-ket fejlemen: a Kinai kormany hivatalosan is bejelentette, es elismerte az esemenyt, valamint szakertok szerint az ISS nincs veszelyben a tormelek miatt.
süti beállítások módosítása