Sárkány az égen

2007.01.19. 11:58

Műholdvadász Kína

Műholdak ellen kifejlesztett fegyverek nem újkeletűek, sőt. Már a nagy űrverseny idején is rendre tervezőasztalon volt többféle elképzelés. Az ember kreativitása hatalmas: repülőről indítható nagyhatótávolságú rakéták (kép balra. forrás: wikipedia), ballisztikus rakétáról induló lövedék, öngyilkos ütköző műholdak alkotják az arzenált. US Air Force radarmegfigyelésekre, és titkosszolgálati jelentésekre alapzva immáron kijelenthető, hogy Kína is rendelkezik ilyen fegyverrel. Konkrétan valószínű, hogy ballisztikus rakétáról induló lövedékkel lőtték le saját elöregedett meteorológiai műholdjukat, a pályán maradó törmelékfelhőt USAF radarok megfigyelték.

5 perc a világvégéig

Ezzel Kína veszélyt jelent a továbbiakban más országok megfigyelő szondáikra, kiemelendő a Taiwan által üzemeltetett kémműholdat. Úgy látszik a függetlenségre törekvő szigetország szabadsága hajszálon függ, egy nagyszabású offenzíva esetén senki sem tudna időben reagálni, még az USA haditengerészete sem. Az helyzetet csak tetézik azok a hírek, hogy Kína hatalmas hadiflottát épít, illetve itt a Cydonián is megjelent korábban cikk az építendő óriási kínai radartányérról. Ezek a fegyverek kombinálva már-már amerikáéval összevethető erőt teremtenek Kelet-Ázsiában. Fontos megemlíteni a tavaly sutyiban napvilágot látott USA űrre vonatkozó irányelveit összefoglaló dokumentumot, amiben George W. Bush hangsúlyosan kiemeli országának az űr ellenőrzésére vonatkozó jogát. Űrháború közeleg?

A témáról magyarul még az űrvilágon lehet olvasni.

(forrás: spaceref.com, aviationnow.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2629534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molcsa · http://molcsa.blog.hu 2007.01.19. 12:53:29

Kínának most mindenre nagyobb szüksége van, mint a hárorúra. Annyi tőke áramlik az országba, hogy komolyan képtelenek hova lenni tőle (lásd mágnesvasút). A gazdaság eszméletlenül nő (mondjuk volt honnan). Ebben a szituban a háború egyet jelentene minden jó végével, hiszen a tőke úgy menekülne onnan, ahogy kell.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.01.19. 13:25:50

Viszont elkepzelheto, hogy a gazdasagi novekedes (es tultermeles) indukalhat haboruskodast. Fegyverkezest mindenkeppen indukal, ezt tenyek tamasztjak ala.

Az is teny, hogy Taiwan lerohanasara mar minden eszkoz megvan (igazsag szerint mar regebben is megvolt, az amerikai haditengereszet egyszeruen nem tud odaerni idoben).

Az is igaz, hogy a gazdasaguknak szuksege van nyersanyagra, es nyersanyagok tekinteteben jelenleg az usa az, aki rettentoen nyomul (afganisztan, irak, lassan iran).

Azt hiszem nem tulzok, amikor azt mondom, hogy a jelenlegi helyzet minimum feszult.

Ailaoshi · http://miraculousmandarin.weebly.com/ 2007.01.25. 10:24:24

Bocs, hogy belekotyogok, de ez a téma érzékenyen érint, ideraknám az én két filléremet a dologról:
Nekem szerencsére nem úgy tűnik hogy Tajvant valóban le akarná rohanni Kína a közeljövőben (szerencsére, mivel épp ott vagyok), annál sokkal több gazdasági érdeke fűződik a szigethez hogy csak úgy tönkretegye. Persze ha a zseniális elnökünk megint mondani talál valami okosat függetlenség-témában, abból azért lehetnek bajok. Mindenesetre ez az egész Tajvan-buli igen jó ürügy Kínának a haditechnika fejlesztésére, illetve időről-időre némi erődemonstrációra is...aztán hátha más országok is értenek belőle...

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.01.25. 12:04:09

Semmi gond a belekotyogassal, en csak orulok, ha valaki alaposabb ismereteit megosztja velem.

Remelem igazad van abban, amit mondasz. Gazdasaghoz oszinten szolva nem ertek. Azt tudom, hogy rengeteg szamitastechnikai ceg gyara Tajvanon van, ugyhogy valoszinuleg nem fogjak szetbombazni az egeszet, ugyanakkor kivancsi lennek, hogyha lehetoseguk lenne vesztesegek nelkul lerohanni, akkor megtennek-e.

Beszelgettem egy-ket kinaival, akik nyugaton tartozkodnak, es nagyon vicces, ahogy a tajvani kerdest latjak. Nem is igazan ismerik el, hogy fuggetlen allam. Tajvan mennyire fuggetlen ottani szemmel?
süti beállítások módosítása