Már megint a kínaiak...

2006.11.24. 14:45

Csak tegnap sikerült írnom a világ legnagyobb távcsövéről (ami ilyen megfogalmazásban nem is teljesen korrekt, mert miliméteres rádiótávcső), erre olvasom a spacedaily.com-on: a kínaiak a világ legnagyobb rádiótávcsövét (FAST) tervezik megépíteni. Persze pontosabban megfogalmazva már nem olyan hülyén hangzik ez az egész: egy fix tányérú rádiótávcsövet építenek, mint amilyen a jelenlegi csúcstartó, az areciboi távcső. Csupán a kínai változat potom fél kilométer átmérőjével átveszi majd a vezetést.

Tudományos életben várható hatása várhatóan hatalmas lesz. Összehasonlításul a spacedaily a következő adatokat közli: jelenleg a tudósok kb. 1760 pulzárt (rádiótartományban pulzáló csillagok) fedeztek fel. Ezzel a berendezéssel évente mintegy 7000-10000 felfedezés varható évente. Persze ezt a FAST egyik kutatója állította, de ha még csak a fele is bekövetkezik, már az is hatalmas eredmény lesz.

Ugyanakkor a távcsőnek van egy másik felhasználási oldala is. Passzív radarként használva a kínai kutatók precízen fognak tudni műholdakat, űrszemetet és egyebet követni. Ami a jelenlegi USA űrdirektívát ismerve... hmm érdekes. Hogy idézzek a Washington Post egyik cikkéből:

The issue of possible hostilities in space became more real last month when National Reconnaissance Office Director Donald M. Kerr told reporters that a U.S. satellite had recently been "painted," or illuminated, by a laser in China. Gen. James E. Cartwright, the top U.S. military officer in charge of operations in space, told the newsletter Inside the Pentagon last week that it remained unclear whether China had tried to disrupt the satellite.

A kínai tudományos világ nagyon jön fel, pár éven belül fel kell kötnünk a gatyát, ha labdába akarunk rúgni mellettük. Vagy reménykedünk, hogy a rendszer odaát hamarabb összeomlik.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr3318782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása