SpaceX indítás hamarosan

2007.01.17. 13:05

Az olcsó, megbízható és újra felhasználható Falcon rakéták fejlesztője, a SpaceX cég hamarosan a Falcon 1 második tesztrepülését fogja kivitelezni. Az indításra egy 18-ai rögzített hajtóműteszt után várhatóan a hétvégén kerül sor, a cég kwajelin-i indítóállásán.

Megbízhatóság


A SpaceX honlapja alapján a Falcon rakétacsalád három szempontból emelkedik ki a többi hordozótípus közül:
  • Kevés hajtómű - általában a hajtómű az egyik legérzékenyebb pontja a rakétáknak
  • Két fokozat - a minimális lehetséges fokozat ekkora méretnél, szintén egy kritikus pont
  • Háromszorosan redundáns navigációs berendezés, plusz egy gps-es segédrendszer a rakomány pontos célbajuttatására

Olcsó?


Állításuk szerint a rakéták teljesen újrafelhasználhatóak, kategóriáikban (Falcon 1: 570 kg, 6.7 m$, Falcon 5: 4100 kg, 18 m$,  alacsony földkörüli pályára (LEO).) olcsóbbak, mint a konkurrensek ajánlatai. Ez utóbbi állítás azonban nem teljesen igaz. Ugyan a honlapon szereplő árak minden bizonnyal korrektek, de mert csak a NASA bizonyos hordozóival hasonlítják össze magukat, így ha a kedves olvasó épp műholdat szándékozna felküldeni, akkor könnyen rosszul járhat. A konkurencia ajánlatai igenis lehetnek olcsóbbak: pl. a korábban említett Dnyepr-el 4500 kg rakományt 10-13 m$-ért lehet a LEO-ra eljuttatni.

(forrás: www.spacex.com, köszönet az index űrrajongó topikjának a hírért)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr8628989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása