Az index/mti ma megjelentetett egy cikket, amiben egy fontos megallapítás sajnos elsikkad a többi információ, szenzáció mellett (a magyaribélás célzás meg nem volt szép srácok, szegény Bélát ráadásul nemrég tették lapátra a MŰI-től, ne bántsátok). Ez a megállapítás pedig arról szól, hogy Oroszország megálljt parancsol a technológia exportjának Kína felé. Anatoly Perminov, az orosz űrügynökség feje nyilatkozott erről a minap, kiemelve a szomszéd gyors fejlődését.

Mint az közismert, a kínai Szencsou az orosz Szojuz űrhajói alapján készült, ráadásul az űrtechnikán kívül  haditechnológia is bőségesen cserélt gazdát az elmúlt pár évben. Lassan az orosz politikusoknak is leesett, hogy apró szomszédaik hamarosan fejükre nőhetnek, annak ellenére, hogy becsléseik szerint mintegy harminc évvel vannak lemaradva technológiailag a területen. Ez nem is annyira nagy vicc, ha az ember belegondol, hogy tudtak építeni egy űrrepülőgépet, valamint az oroszok hordozórakétáikkal mai napig dominálják a piacot (az elmúlt évben az indítások 40%-a oroszoké, USA valahol 20% környékén van). A kínai tervek 2010-re holdprogramról és saját űrállomásról szólnak. Ennek hihetősége viszont több tényezőn múlik: a gazdasági és politikai viszonyok alakulása (olaj árak) és a többi ország űrprogramján (verseny).

Orosz és kínai szakemberek együtt fognak dolgozni a robotokkal történő űrkutatás területén, de véleményem szerint ez csupán az USA dominanciája elleni fellépés egyik eleme, nem egy önkéntes együttműködési szándék.

A képek a NASA orosz űrjárművekkel foglalkozó oldaláról vannak.

Lábjegyzet: annyira vicces, ahogy a hazai internetes sajtók semmilyen forrásmegjelölést nem raknak a cikkjeik alá (sg.hu dettó). És ez nem is azért rossz, mert mondjuk hihetetlen a cikk, de az egyszerű júzer szeretne esetleg többet olvasni a témáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr4624537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása