Folyóvíz a Marson

2006.12.06. 21:05

Ahogy azt korábban is írtam, úgy is lett: a NASA bejelentette, hogy folyóvíz közvetlen nyomát fedezték fel a Mars Global Surveyor szonda felvételei alapján, mindjárt két képen is. Kutatókat idézve a megfigyelt hordalék alakja teljesen megfelel annak, amit az ember elvárna, kikerüli, körbefolyja az akadályokat, ujjszerű nyúlványokat épít ki.

Hordaléklerakódás a Centauri Montes régióban a képen egy friss hordaléklerakódás látható, ami a közelmúltban alakult ki, párszáz méter hosszan a Centauri Montes régióban. Kép szerzője: NASA/JPL/Malin Space Science Systems



A kutatók egyéb halmazállapotú vízet már fedeztek fel (sarki jégsapkák, felszín alatti jég, felhők), de a folyékony állapotot eddig még nem sikerült megtalálni. A Mars igen vékony légkörének, és ebből kifolyólag légköri nyomásának hatására bármilyen felszíni vízforma nagyon hamar elpárolog. A jelenlegi egy már régóta várt felfedezés, és előreláthatóan igen pozitív hatással lesz a mikrobakutatásokra, hisz jelenleg az általános vélekedés, hogy az Élet megjelenéséhez folyékony víz szükséges. Na ez már megvan.

Friss hordaléklerakódás a Terra Sireniumban.
Friss hordaléklerakódás a Terra Sireniumban. Kép forrása: NASA/JPL/Malin Space Science Systems


A Mars Global Surveyor 9. éve dolgozik a Vörös Bolygónál, azonban idén novemberben minden kapcsolat megszakadt vele, megtalálását nem adták még fel. Valószínű leállása ellenére így is tervezett élettartamán túl teljesített az amerikai űrszonda, ami igen szép teljesítmény a NASA-ra nézve.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr2521426

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Healthy Garcinia Cambogia Pro 2019.04.04. 16:13:44

Gyerekkönyves újdonságok - 2019. február - Égigérő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2006.12.07. 14:34:10

sikerült idehaza a marsi vizről szóló híreket elsőként leközölni, és ez jó.
süti beállítások módosítása