Karácsonyi ajándékok

2013.12.30. 22:35

A december mozgalmas hónap volt. A 7-8-i hétvégét Bécsben töltöttem - no nem azért, hogy puncsozzak és túlárazott bigyókat vegyek a Christkindlmarkton meg a Mariahilferen. Helyette a bécsi Asztrofizikai Intézetbe mentem, hogy a MOST űrtávcső tudományos ülésén vegyek részt. A két nap alatt az egybegyűltek bemutatták, hogy mi mindent hoztak ki a már begyűjtött megfigyelésekből, illetve új célpontokat javasoltak 2014 első félévére. Több javaslat is érkezett például a Kepler által vizsgált csillagok felkeresésére. A MOST ideális eszköz lehetne között messzi, éves keringési idejű exobolygó-jelöltek ellenőrzésére, amelyekről csak 2-3 fedést sikerült a Keplerrel megfigyelni. Persze mivel sokkal kisebb a távcsöve és a Föld körül keringve érzékeny a szórt fényre, a fotometriai pontossága elmarad a Keplerétől, de távoli gázbolygókat azért képes lenne detektálni.

Sternwarte_01.jpg
A bécsi Egyetemi Csillagvizsgáló, ahol az Asztrofizikai Intézet található.

Ennél a pontnál némileg elbizonytalanodtam. Az általunk javasolt, legérdekesebb csillag pontosan a Kepler-mező alatt, attól tíz fokra délre található az égen. Bár a V473 Lyrae igazán érdekes célpont - az egyetlen ismert cefeida csillagról beszélünk, aminek a fényváltozásai periodikusan erősödnek-gyengülnek -, azért a Kepler-csillagok tömegéhez képest nem sok eséllyel indult. Aztán pontosabb információkat kaptunk Kanadából, az űrtávcsövet üzemeltető kutatóktól: a Kepler-terület egyáltalán nem elérhető a MOST számára. Talán mégsem jöttem hiába.

Látni és látszani

A MOST a Föld körül kering, így a megfigyelhető égterületet a Nap és a Föld helyzete együtt határozza meg. Az űrtávcső elméletben az ég egy széles sávjában akár hatvan napig is képes megfigyelni egy adott csillagot, a Föld sosem takarja el a látómezőt. Ehhez azonban jön még egy limitáció. A tesztek alapján a közvetlen napfény megsütné a kamera elektronikáját, ezért ha 90 foknál közelebb fordulna a Naphoz, automatikusan becsukja a távcsőfedőt és biztonsági módba vált. A folyamatosan megfigyelhető zónából (kék) így a Nap által megengedett terület (piros) az, ami ténylegesen mérhető. Látható, hogy sem a Kepler területe (sárga) sem a mi célpontunk (csillag) sem esik bele, utóbbi 48 fokra látszana a Naptól. A különbség, hogy az általunk javasolt csillag felé a 101 perces keringés alatt 10-15 percig, amíg a Föld árnyékán áthalad, biztonságosan odafordulhat a távcső. A Kepler-mező viszont annyira messze van, hogy ekkor meg eltakarná a Föld korongja.

MOST_Limits_CVZ.jpg


A második napon aztán én is megtartottam a prezentációmat, bemutattam a csillagot és az eddig összegyűjtött, földfelszíni megfigyelésekből származó eredményeinket. (Ebből már félkész a cikk, egyébként.) A földi mérések ugyan több évtizedet lefednek, de a minőségük és a gyakoriságuk erősen változó. A MOST cak egyetlen hónapot tudná mérni a csillagot, de nagy előnye, hogy sokkal pontosabb lenne és nem maradnának ki darabok a nappalok miatt. Emellett két másik cefeidát is bemutattam, amelyekre a javaslat társszerzői kértek távcsőidőt. Úgy tűnt, a téma felkeltette többek érdeklődését is.

v473_blog_sm.jpg

A V473 Lyrae több évtizeden átívelő fényváltozásai. A csillag hol nagyobb, hol kisebb amplitúdóval pulzál (alsó ábrák), kb. 3 éves hullámzással. Másfajta csillagoknál ismerünk ilyesmit, de ez az egyetlen cefeida, ami ezt teszi.

Azt gyorsan tisztáztuk, hogy a fő csillagunkat, a V473 Lyraet csak "switch target" módban lehet észlelni, vagyis egy elsődleges célpont méréseit megszakítva, minden keringés alatt egy rövid ideig észlelve azt. Később még beszélgettem külön is Jaymie Matthewsszal, a MOST atyaúristenével, hogy mi a helyzet a másik két csillagunkkal. Estére kisütöttük, hogy az egyik ütközik a V473-mal, így kiejtettük. A másik folyamatos módban is mérhető lenne tavasszal, de több pályázat is aspirált arra az időszakra. Aztán az este egyre jobban elvadult, olyannyira, hogy hajnalra egy életnagyságú, karton Austrofred-bábu is csatlakozott hozzánk. Austrofred egy osztrák előadóművész, aki Queen-slágereket németesít és Freddie-nek öltözik be, és a fellépése után tőle kérték el a bábuját előző este. Egyebet nem is kívánok mondani. :)

christkindl.jpg

A vásár sem maradhatott ki. Hétfő délélőtti pangás.

Na de itt nem ért véget a történet. Nem sokkal később emailt kaptam Jaymie-től:

Dear Laszlo,

I'm pleased to inform you that at the MOST Science Team meeting during 7 - 9 December at the Institute for Astrophysics of the University of Vienna (Austria), the Team decided to schedule time for your proposed target field.
The star V473 Lyr will be observed by MOST in Direct Imaging mode for approximately 32 days during 28 June - 31 July 2014. [...] During 23 - 24 July, for 1 day, observations will be interrupted to monitor the secondary eclipse of the binary system V923 Sco.
[...]

Vagyis 32 napnyi távcsőidőt kaptunk a V473 Lyrae-re, június 28. és július 31. között, amiből egy napig egy fedési kettőscsillagot fog mérni a MOST. A másik két csillag nem került be a programba. Úgyhogy lassan el lehet kezdeni felészülni a munkára. A tervünk az, hogy földi mérésekkel is kiegészítsük a MOST adatokat. Egyrészt nyárra már felkerül annyi objektív az intézetben fejlesztett Légyszem-kamerára, hogy a csillag beleessen a látómezejébe, így több színben készült, hosszabb időt lefedő fotometriánk lesz. Másrészt színképeket is akarunk felvenni. Tavaszra elkészül a piszkéstetői egyméteres távcső felújítása, így igyekszünk azzal spektrumokat is készíteni a csillagról. Meg hát addig nem ártana publikálni a földi mérések eredményeit. Hjaj, mennyi munka!...

Szerző: lacalaca

2 komment

Címkék: most nkp

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr445720074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása