Egészen pontosan öt rakétaindítás öt perc alatt: a NASA az ATREX (Anomalous Transport Rocket Experiment) program keretében öt szuborbitális rakétát juttatott el a légkör és űr határára. Itt, olyan 80-120 km-es magasságban igen erős, 300-500 km/h-s szelek fújnak, melyeket magasszintű futóáramlásként ismerünk. (Nem összekeverendő a 7-12 km-es magasságban fújó, normál futóáramlással (jet streammel).) Ugyanitt található a földi ionoszféra legalsó rétege, ezt a töltött részecskékkel teli környéket fújdogálják az igen erős szelek, komoly turbulenciát okozva, amik nincsenek feltétlenül jó hatással például az itt átmenő rádiókommunikációra. Vizsgálva viszont, a normál futóáramlással szemben, ezek a szelek még alig voltak.

atrex_five_longexp_sm.jpg

Az öt rakéta különböző magasságokig emelkedve trimetil-alumínium felhőt bocsátott ki, mely anyag a levegővel érintkezve elég, alumínium-oxidokat, metánt, és ami a legfontosabb, messziről látható fehér füstfelhőt hozva létre. Ezeknek a felhőknek a mozgását követték két másik helyszínről húsz percen át. Ehhez persze kellett, hogy a starthelyen és a tőle északra és délre lévő megfigyelőhelyeken is tiszta legyen az ég, tologatták is a startot vagy egy hetet, mire összejött.

atrex_clouds_sm.jpg

A programot három különböző szuborbitális rakétával hajtották végre, két Terrier-Improved Orion, egy Terrier-Oriole és két Terrier-Improved Malemute változattal. Ezek mind kétfokozatúak, egy Terrier alsó fokozattal és a három különböző másodikkal.

3rockets.jpg

Bár a várakozások alapján a szuborbitális űrhajók eljövetelével ez a régió jobban és olcsóbban kutathatóvá válik, kifejezetten erre a célra, vagyis több pont, illetve magasság egyidejű vizsgálatára továbbra is a közel egyszerre indított rakéták együttese lesz alkalmas. És alighanem arra is várni kell még, hogy jegyet vehessünk a sarki fénybe repülésre. Bár ha most elkezdek spórolni, talán 10-20 év múlva...

mica_aurora_sm.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr944348469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTom 2012.04.05. 22:26:55

Azért ezek szerintem nem kis részt "sima" harcászati rakétatesztelések is voltak... (two in one megoldás...)

Ott a kép, ahol mindhárom rakéta rajta van. Teljesen különböző rakéták, csak mindegyik kapott a seggébe egy ugyan olyan kiegészítő fokozatot, hogy elérjék a méréshez kívánt magasságot...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.04.05. 22:46:44

@MTom: fordítva volt az. :) Az első fokozat mindegyiknél egy Terrier rakéta, az meg már ötven éve állították hadrendbe, és azóta le is szerelték. Szóval az megy, mint a ICBM-eknél, csak kicsiben, háborúzás helyett hordozórakétaként használják fel őket, ha már legyártották.
en.wikipedia.org/wiki/RIM-2_Terrier

Erre pakolják rá a különböző második fokozatokat (Improved Orion, Improved Malemute és Oriole), attól függ, épp mit hova kell eljuttatni. Utána lehet nézni, mi honnét jön. :)

MTom 2012.04.05. 23:08:23

@lacalaca:
Azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett.

Én arra utaltam, hogy a Terrier-nélküli változatokat, mint önálló rakétákat is teszteltek ezzel...
A Terrier csak azért kellett, mert így szuborbitális célokra alkalmassá tették őket.

De szvsz nem ez a kombináció a fő célja ezeknek az Orion/Malemute/Oriole rakétáknak...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.04.05. 23:18:41

@MTom: ja, hogy ja, értem. :) Lehetséges, én még nem néztem utána, melyik honnét jött, de majd meg fogom.
süti beállítások módosítása