Az előrejelzések szerint várhatóan úgy egy hét múlva, január 16. körül zuhanhat le az orosz űrszonda. A novemberi egy-két sikeres kapcsolatfelvétel után a további kommunikációs kísérletek már nem jártak sikerrel, nem tudták ismét szóra bírni a Fobosz-Gruntot. Bár az oroszok és időnként az európai állomások is tovább próbálkoztak egészen mostanáig, sok mindenben már nem érdemes reménykedni. 

 fg_vandebergh.jpg

 

Egy tegnapi interjúban Vlagyimir Popovkin, a Roszkozmosz vezetője is elismerte végül, hogy a program súlyos szervezési és tervezési problémákkal küzdött. Korábban az űrűgynökség vehemensen cáfolt bármilyen kritikát, és jó orosz módra az ilyet állító újságírók is megkapták a magukét. A start után viszont már az is nyilvánosságra került, hogy mindössze pár nappal az indítás előtt is komoly javításokat kellett eszközölni az űrszondán. Bár elvileg alapos ellenőrzés után indult csak el Moszkvából a kész szerkezet, Bajkonurban kiderült, hogy a manőverező rendszer és a vezérlő számítógép közti vezetékek nem megfelelően voltak bekötve. A több tonna üzemanyaggal feltöltött űrszondán kellett átvariálni és újraforrasztani az elektromos rendszert, ami után pedig kiderült, hogy az egészet működtető szoftverbe is bele kellett nyúlni, és persze tesztelni az egészet már nem volt esély.

 

phobosgrunt_120101.jpg

 

Persze Popovkin nem volt híján bűnbakoknak sem: a pénzhiány, a korábbi évek vezetése, akiknek a döntései "túszul ejtették" a mostani garnitúrát, az ESA-val és Kínával való megállapodás a 2011-es startról és ott voltak a régóta húzódó építés miatt lejáró garanciájú vagy élettartamú alkatrészek is. Ugyanakkor más források alapján pénz, ha nem is amerikai mértékkel, de az utóbbi években azért megbízhatóan rendelkezésre állt, és sokkal inkább az inkopetencia volt a küldetés végzete, hisz a legkomolyabb problémák mindig is a vezérlőrendszer fejlesztésével adódtak. Az ESA és Kína nyilván inkább választotta volna a start (újabb) elhalasztását, mint a műszerek és műhold elküldését egy selejtes űrszondán - az oroszok viszont többször biztosították őket, hogy kész lesznek a startra. Ugyanez igaz az alkatrészekre is: a csere még mindig jobb döntés lett volna, mint így elindítani. Arról meg ne is beszéljünk, hogy Popovkin is belengette a sötétben bújkáló űrszonda-kiiktató ellenforradalmár konteót is. (Egy mondatban: ha képes is lenne rá, a HAARP akkor se tudta volna kiütni, mivel az Alaszkában van, a Fobosz-Grunt meg Dél-Amerika felett repült el (lásd térkép), tehát onnan a mélyen a horizont alatt...)

Az orosz űrkutatásra komoly reform vár, mert már nincs meg az alap, amiből ilyen megalomán terveket lehetne építeni. Bízzunk benne, hogy levonják a tanulságokat és nem követnek el hasonló fiaskókat a két készülő Luna-misszióban. Ami meg a Marsot illeti, a kezdeti viszolygás után az oroszok egyre inkább közelednek az ESA felé, és egyre nagyobb az esélye egy közös ExoMars programnak, amivel talán végre sikeresen meghódíthatják a vörös bolygót.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr683533801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elvi szél 2012.01.10. 14:00:29

szakmailag csak annyit, hogy: viszolygás

MTom 2012.01.11. 00:52:46

BÚÉK Laca!

Hát, jó nagy levegőt vettél ehhez a poszthoz :)))

P-G: és mi várható belépéskor a nagy mennyiségű üzemanyag miatt? "Sima" elégés a légkörben, vagy esetleg valami csinos kis robbanásszerű látványosság?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.11. 10:59:03

@MTom: Köszi! :D

Durranások biztos, hogy lesznek, ahogy darabokra szakad. A kérdés az, hogy az üzemanyag-tartályok túlélhetik-e a dolgot viszonylag épségben, megőrizve a mérgező cuccokat a talaj felé, de több mint valószínű, hogy nem, és akkor a nafta is elég odafent.

Black Hawk 2012.01.15. 17:42:31

Meglepődve látom a hírekben és az időkép.hu-n, hogy már mindenki a becsapódásra vár . . . amikor legutóbb hírt olvastam a szonda felől, valami alacsony energiájú rádióval kísérleteztek, méghozzá eredményesen, mert arra reagált a szonda, talán éppen itt olvastam.

Azóta hogy sikerült a szerencsétlen további pályafutását a becsapódás lehetséges helyének tippelgetésére szűkíteni?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.15. 18:02:21

@Black Hawk: egyszer vagy kétszer reagált, aztán egy onnantól kezdve már sosem, pedig próbálták vagy egy hónapon át. Mivel eleve alacsonyan keringett, ezért az már nyilvánvaló volt a kezdetektől, hogy ha nem sikerül rávenni egy pályamódosításra, akkor nincs más hátra, mint lefele...

Black Hawk 2012.01.15. 19:23:55

@lacalaca:

Köszi, akkor ez a része a dolognak jól kimaradt nekem.

Kár érte.

korxi 2012.01.15. 19:40:10

A mai délután egymást követték a potenciális helyszínek,Góbi-sivatag,Atlanti-óceán (Magyarország nyilván csak bulvárszempontok miatt lett nevesítve, gondolom minden országban megírta egy-egy portál hogy "akár nálunk is leeshet"). Végül Csendes-óceán lett belőle.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.15. 20:13:05

@korxi: asszem valami korábbi számításnál kijött, h Európa felett eshet le, és valahol Mo táján érhet földet, csak épp a plusz-mínusz jó pár órás bizonytalanságot nem tudták értelmezni...

MTom 2012.01.18. 13:03:16

Kerestem képet, videót, de sehol sem találtam semmit.
Nem sikerült lencsevégre kapni a légkörbe lépést?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.01.18. 19:38:33

@MTom: kémműholdaknak talán, de ha megnézed a térképet az új posztban, a Csendes-óceán ill. Dél-Amerika felett a déli, kora délutáni napsütésben kellett volna észrevenni. Ha meg az óceánba esett, eleve nem sok mindenki járhatott arra, hogy egyáltalán megpróbálja.
süti beállítások módosítása