Puli: zsebműholdak és wanted

2011.05.04. 21:12

Két Pulis reposzt egyben: egyrészt a mikroműholdakkal kapcsolatos írásomé, másrészt egy újabb felhívás, ezúttal projektmenedzser-asszisztenst keresünk.

Kezdetben voltak az apró műholdak. Ennek igen prózai oka volt: az első hordozórakéták egyszerűen nem voltak képesek néhány tíz kilónál nagyobb terhet Föld körül pályára állítani. A Szputnyik a maga hatvan centi átmérőjű, 84 kg-os gömbjével valóságos óriás volt az első amerikai próbálkozásokhoz, a másfél kilós, grépfrút nagyságú (és annak is csúfolt) Vanguard 1-hez vagy a 14 kg-os Explorer 1-hez képest. Aztán persze a kapacitás rohamosan növekedett, pár éven belül már egy élő embert is magában foglaló űrhajó felbocsátása sem okozott gondot. A műholdak, űrszondák egyre bonyolultabbak és nagyobbak lettek, a nyolcvanas évekre már egész űrállomások keringtek odafent. De mindig megmaradtak az apróságok is, melyek egy-két speciális feladat vagy vizsgálat elvégzésére születtek.

A méreten túl azonban nem különböztek egymástól: legyenek kicsik vagy óriásiak, hosszú idő alatt és igen költségesen, gyakran körülményes menedzsmenttel is súlyosbítva készültek el. Ahhoz pedig, hogy a befektetett pénz megtérüljön, speciális, űrbéli körülményekre optimalizált, épp ezért drága hardvereket használtak fel, amelyek akár 10-15 évvel is elmaradtak kapacitásban az egyébként forgalomban lévő általános eszközöktől. Felmerül viszont a kérdés, van-e más, gyorsabb és olcsóbb út az űr elérésére?

 

A folytatást a Puli Space honlapján lehet elolvasni.

 

Ilyen egy TubeSat, lehet, hogy a Pulinak is lesz sajátja?

És akkor a felhívás:

Figyelem! A Puli Space csapata projektmenedzser-asszisztenst keres!

Egyetemisták előnyben, akár szakmai gyakorlatnak is alkalmas!

Feladatok:

  • Munkacsomagok, feladatok koordinálása egy multiprojekt-rendszerben

  • Határidők követése

  • Projektdokumentáció és csapaton belüli kommunikáció

Amit tudni kell

  • projektmenedzsment-módszerek

  • projektkommunikációs technikák

  • komplex műszaki projektekben való tapasztalat előny

Amit kínálunk: Egyedülálló referencialehetőség - Nagyszerű csapat - Ambíciózus célok (hmm.. csak a Hold???) ;)

De nem árulunk zsákbamacskát: jelenleg minden Puli önkéntesen járul hozzá a Puli sikereihez – és Te is részese lehetsz ennek a kivételes projektnek! Hogy miért lehet jó ez Neked, elolvashatod itt.

Az emaileket angol nyelvű önéletrajzzal együtt várjuk a tibor.pacher kukac pulispace.com címre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr62878192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása