Ma este, magyar idő szerint 21:47-re tervezik az STS-134 indítását, mely az Endeavour utolsó útja lesz. Az eseményt a Galileowebcast csapata is közvetíti 18:00-tól, Zsombok Gábor,Vízi Pál Gábor és Tepliczky István részvételelével. Angolosoknak emellett a Spaceflightnow adását ajánlom a szokásos trióval (Miles O'Brien, David Waters és Leroy Chiao). Az Endeavour az AMS-2 Alpha Magnetic Spectrometert és az ExPRESS Logistics Carrier 3-at viszi az űrállomáshoz. Az előbbi alighanem a legkomolyabb tudományos berendezés lesz az ISS-en, a kozmikus sugárzás megfigyelésével igyekszik majd részecskefizikai kérdéseket eldönteni (antianyag aránya az Univerzumban, sötét anyag, egzotikus részecskék, stb.). Az ELC-3 pedig az utolsó hiányzó külső tárolóplatform, ahol nagyobb méretű tartalék alkatrészeket, berendezéseket tárolnak majd.

 

Az ISS külső tárolói, az ExPRESS Logistics Carrierek (ELP) és External Stowage Platformok (ESP), valamint az AMS elhelyezkedése az űrállomás tartószerkezetéhez és moduljaihoz képest.

 

Az esemény pikantériája, hogy komoly politikai felhajtás kíséri: egyszerre fog megjelenni a fejlövéséből gyógyuló Gabrielle Giffords szenátor (nem mellesleg Mark Kelly, a küldetés parancsnokának felesége)  és a teljes Obama család is Floridában. Hivatalban lévő elnök csak kétszer vett részt starton, Nixon még az Apollo-12 idején, illetve Clinton 1998-ban, mikor John Glenn a Discovery-n visszatért az űrbe, Obama lesz a harmadik a sorban.

 

 

Update: SCRUB, gond volt az egyik Auxiliary Power Unit fűtésével. A három APU biztosít energiát a felszállás idején az űrsikló hajtóműveit irányító (kormányzó) hidraulikának, illetve a vezérsíkoknak és futóműnek a landolás alatt. Az űrben az APU-k üzemanyagául szolgáló hidrazint fűteni kell, hogy ne fagyjon meg, ez a fűtőberendezés nem kapcsolt be. A javításhoz ki kell üríteni az üzemanyagot a külső tartályból és biztosítani a gépet a szereléshez, ez önmagában 24 órát vesz igénybe. Legkorábban hétfőn, magyar idő szerint 20:33-kor kerülhet sor a startra.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr572864852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freemind93 2011.04.30. 01:43:08

vagy megsem, johet az update :)

freemind93 2011.04.30. 15:26:00

@lacalaca: es pont olyan, amilyenre gondoltam, mivel lusta voltam tegnap rakeresni, mi is az az APU :)
süti beállítások módosítása