Elhaladt a Stardust űrszonda a Deep Impact által öt évvel korábban már lefotózott üstökös mellett, és csodás fotókat készített. A korábbi előrejelzések fantasztikusan pontosnak bizonyultak, pontosan azt az oldalát láttuk az égitestnek, amire számítottunk. Ez egyrészt a korábban is ismert fele volt, ahová a Deep Impact becsapódó egysége is érkezett, másrészt eddig ismeretlen és teljesen mást mutató része is a felszínnek (főleg a két alsó képen):

 

 

Itt az összevetése a két űrszonda felvételeinek:

 

 

Végül a beazonosított kráter, melyet a DI ütött. 150 méter átmérőjű, meglehetősen lapos, és központi csúcssal is rendelkezik. Kicsit nehezen lehet kivenni, szerencsére bejelölték nekünk. Az egyik árulkodó jel például a DI felvételén (balra) látható sötét folt hiánya:

 

 

Egyelőre ennyi, remélhetőleg pár nap múlva tudok majd hosszabban is írni róla, részletesebb elemzéssel. Addig is egy galéria itt, az összes fotó pedig itt található. Stay tuned.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr722665619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Black Hawk 2011.02.16. 21:28:10

Üdv!

Bocs, hogy ideoffolok, de ez csillagászati témájú, és hátha nem ismeri valaki:

primaxstudio.com/stuff/scale_of_universe/
süti beállítások módosítása