Egy kör a Mars körül

2010.06.03. 13:09

Nap képe helyett nap videója: egy teljes keringést fotózott végig a Mars Express, megmutatva mit láthatnak majd az első marsi űrhajósok.

Az elmúlt években a legtöbb marsi "szemünk" minél nagyobb felbontást igyekezett elérni, teljes kép a bolygóról szinte alig készült. Egy műszer volt csak, ami képes lett volna a teljes korongot egy felvétellel átfogni - egy apró, használaton kívüli, minimalista berendezés a Mars Expressen. A VMC (Visual Monitoring Camera) eredetileg a Beagle-2 lander szeparációjának megfigyelésére került az orbiterre, a sikeres szétválás megfigyelése után kikapcsolták. Négy évvel később, 2007-ben merült fel az ESA berkeiben az ötlet, hogy elsősorban PR és outreach célokra fel lehetne használni a VMC-t. Az apró, 640x480 pixeles kamerát soha nem tervezték ilyen felhasználásra, így szinte az alapoktól (expozíciós idők, adattovábbítási rutinok, összehangolás az űrszonda működésével) kellett kidolgozni az üzemeltetését.

 

Az első felhasználás már egy diákpályázat részeként történt: "gyakorlati" feladatként a pályázóknak ki kellett dolgozni a megadott információkból, hogyan készüljön az első felvétel a Marsról. A VMC ezután bekerült a hírekbe is, mint az első marsi "webkamera", hiszen a nyers képek hamar, általában pár óra alatt eljutnak a Földre és elérhetőekké válnak, kvázi-élő képet biztosítva a vörös bolygóról. A kezdeményezés egyre több, képfeldolgozáshoz is konyító űrbuzi fantáziáját mozgatta meg, hamarosan programot írtak a nyers képek RGB transzformációjára, sőt kidolgozták, hogyan lehetett flatfield-felvételt kikeverni sok-sok marsi felvételből, homogén felület nélkül.

 

Bár egyszerű műszaki részegységnek indult, már rutinszerűen része a tudományos programnak a VMC-felvételek készítése. Az alábbi videót az ESA-nál állították össze hatszáz egyedi felvételből, bemutatva hogyan láthatnák a Marsot egy meglehetősen elnyúlt pályán (kb. 10500 és 350 km magasság között) keringő űrhajóból. Talán megérjük, hogy valódi szemek is élvezhetik a látványt.

 

 

A vége felé az űrszonda és a Mars között elsuhanó Phobos hold megvolt, ugye? (Az ESA-nál távolságadatokkal is megvan.)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr292053285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulcsarb 2010.06.03. 17:28:31

a Falcon9-ről lesz valami közvetítés, esetleg magyar kommentár?

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.06.03. 18:08:53

@kulcsarb: én nem tervezek semmi hivatalosat, pénteken nagyrészt gépközelben leszek, tehát lehet belőle egy nagyjából live, frissülgető blogposzt. Ha halasztanak, akkor nem, szombaton egész nap offline leszek. Talán KGyST twitteli majd a dolgot: twitter.com/KGyST
süti beállítások módosítása