Két új, zsírosnak tűnő szerződést kötött a SpaceX, méghozzá a jövőre bemutatkozó Falcon-1e rakétákra. Az egyik szerződő fél az ORBCOMM Inc. vállalat, ami elsősorban gép-gép közötti komunikációban utazik, azaz gyakorlatilag sms-szolgáltatást ad mondjuk egy konténer vagy teherautó vagy katonai jármű és egy másik gép (pl. számító-) között. A cég 18 műholdat állítatna földközeli pályára a hawthorne-i céggel. A Falcon-1e egyébként 900 kg LEO kapacitással fog rendelkezni, ami több mint kétszerese a Falcon-1 jelenlegi kapacitásának.

A másik megbízó még érdekesebb, mert az maga az EADS Astrium, az európai űr-mammutcég. Itt a szerződés egyelőre csak egy műholdról szól, az Astrium által felvásárolt Surrey Satellite Technology Ltd. (SSTL) fejlesztette, kisméretű földmegfigyelő műholdról. Mindenesetre érdekes, hogy nem várnak az európai fejlesztésű, szintén kis terhekre méretezett Vega rakéta elkészülésére. Nem bíznak az elkészültében? Vagy a SpaceX tud olyan árajánlatot adni, amit a "hagyományos" rakétacégek nem képesek teljesíteni?

Szerző: lacalaca

1 komment

Címkék: spacex

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr111372669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2009.09.10. 12:01:59

Furcsán alakulnak a megrendeléseik, a jelenleg "működő" Falcon-1-re szinte semmi nincs, a fejlesztés alatt álló 1e-re és 9-re meg sorban állnak a vevők. Lehet, hogy a Falcon-1 technológiai demonstrátorrá silányul?
süti beállítások módosítása