Az ESA Francia Guyanán található űrkikőtőjén jelenleg csak egyetlen hordozórakéta, az Ariane-5 teljesít szolgálatot. A tervek szerint még idén két taggal bővült volna a flotta, egy új taggal és egy régi ismerőssel a kisebb terhek indítására, de úgy tűnik, erre már csak 2010-ben kerül sor. A régi ismerős a Szojuz rakéta lesz, egész pontosan annak Szojuz-2 variánsa. Áttelepíteni az indítások egy részét Dél-Amerikába számos előnnyel jár, azon kívül, hogy nem a kazahokkal kell bizniszelni, a hasznos teher mennyisége is jelentősen megnő az Egyenlítőhöz közeli indítás miatt (GTO-ra 1,7 tonna helyett 2,8 tonna). A tervek szerint a bajkonuri illetve pleszetszki indítási procedúrával ellentétben csak a hordozórakéta fokozatokat szerelik össze és szállítják majd ki vízszintesen, a hasznos teher csak az indítóálláson kerül a rakéta tetejére. Ehhez szükség lesz egy mobil szerelőállványra, amit aztán az indításkor eltávolítanak a rakétától. Ennek az elkészítése viszont csúszik, így az első startra csak 2010 első felében fog sor kerülni.

 

A másik rakéta, a Vega teljesen új konstrukció, a kis terhekre szabott Ariane 1 utóda lesz. A rakéta három szilárd és egy folyékony fokozattal fog üzemelni, 1,5 tonna LEO kapacitással. Kisebb csúszások miatt ennek első tesztrepülése is 2010-re fog megvalósulni. A háromtagú flottát az Arianespace fogja menedzselni.

 

Ariane 5, Szojuz és Vega makettek

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr541198672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása