Újabb látogatók az ISS-nél

2009.08.21. 16:57

Mozgalmas hónapok elé néz a nemrég kibővült létszámú űrállomás, augusztusban a Discovery, szeptemberben japán teherűrhajó érkezik. A következő shuttle misszió, az STS-128 indítása augusztus 25-re van kitűve, és elsősorban utánpótlást fog felvinni a hat fős legénység kiszolgálására, a Leonardo logisztikai modul segítségével. A C.O.L.B.E.R.T. futópad, tudományos kísérletek, műszaki cuccok a fő szállítmány, valamint a Kibo modulban fognak új szálláshelyeket berendezni. Ez lesz továbbá az utolsó út, amit az ISS-legénység cseréjére használnak, Tim Koprát fogja váltani Nicole Stott. Ettől kezdve jó pár évig csak a Szojuzokra lesz utalva az emberek szállítása (bár a NASA jövőjéről nem igazán lehet most sok biztosat mondani, lehet hogy lesznek itt még shuttle-repülések...).

 

 

A Leonardo modul a Discovery-ben, egy korábbi úton

 

Várhatóan szeptember 11-én indul majd Tanegashima űrközpontból a HTV, vagy bővebben H-II Transfer Vehicle japán teherűrhajó. A nem valami fantáziadús elnevezés a japán H-II hordozórakéta-családra utal. A HTV lesz az első űreszköz az ISS-nél, ami nincs ellátva saját megközelítő és dokkoló rendszerekkel. Ehelyett az űrállomás személyzete fogja  az ISS közelébe navigáló HTV-t kihorgászni a Canadarm2 robotkarral, és a Harmony modulhoz csatlakoztatni. Ugyanezt az eljárást fogják egyébként alkalmazni a SpaceX-féle Dragon és az Orbital-féle Cygnus esetén is. A japánok elsősorban a Kibo modul ellátására használják a HTV-t, nem a NASA által "kiszervezett" útról van szó. Amikor felröppentek ilyen jellegű pletykák, az űrhivatal sietett kijelenteni, hogy az ISS ellátását hazai, kereskedelmi megoldásokkal kívánja ellátni, nem a japán és európai teherűrhajókkal.

Visszatérve, a HTV lesz egyébként az első hermetizált és nyitott raktérrel is rendelkező űrhajó az űrállomásnál. A nyitott részből a Canadarm fogja kihúzni a pakkot, majd átadja a Kibo robotkarjának, ami elhelyezi a japán modul külső kísérletekre szolgáló Exposed Pallet részén. A zárt rész is tud ám újat: 120x120 centis, négyzet alakú átjárója van, így jelenleg a legnagyobb berendezések vihetők fel vele (mínusz shuttle) az ISS-re. Az ATV ugyanis több terhet vihet, de csak 80 centis, kör alakú nyíláson lehet azokat az űrállomásra átjuttatni...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr401328328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása