"Self-developed"

2008.09.25. 19:28

Elindult a Sencsou-7, Kína harmadik személyzetes űrhajója. Nagyon szép! Figyelitek itt balra fönt a kis zászlócskát, ugye, nade mégis, emberek az űrben, én azért örülök neki. Pro gere humano pregressione et scientia! A háromfős legénység egyik tagja a háromnapos utazás során űrsétát is tesz majd, tesztelve a szkafandert, meg begyűjtve néhány, az űrhajó külsején elhelyezett mintát, melyeken a sugárzás és a mikrometeoritok hatását vizsgálják majd. Utána, ha minden jól megy, szépen lehuppannak Belső-Mongólia (az Kínában van, a Nagy Faltól északra) sztyeppéjére. És mire hétfőn kezdődik a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség éves kongresszusa, a világ űrkutatóinak legnagyobb seregszemléje, már dagadó kebellel sütkérezhetnek a Kínai Népköztársaság űrtevékenységben illetékes elvtársai a jogos elismerésben.

A rádió el is mondta ma háromszor, hogy a kínai repülés SAJÁT FEJLESZTÉSŰ ÉS ÉPÍTÉSŰ űrhajóval történik. Ez olyan mélyreszántó alapigazság, hogy ennek hangsúlyozását én is fontosnak tartottam. Ezért írok most, bár tudván tudom, hogy a kínai hírügynökségek mindenkit ellátnak megfelelő mennyiségű HITELES információval.

Hogyan is zajlik tehát a Sencsou-7-es küldetés? A repülés előtt az ötletes, SAJÁT TERVEZÉSŰ végszerelő csarnokból, álló helyzetben az indítóálláshoz gördítik a Csang Zeng (Hosszú menetelés)-2F rakétát. Természetesen csak véletlenül hasonlít a csarnok a Kennedy Space Center 60-as években épített, Rocco Petrone-féle  Vehicle Assembly Buiding-jére (betétkép), hiszen jól tudjuk, hogy egy komplex problémára gyakran egymástól függetlenül is ugyanazt a megoldást találják meg a mérnökök.

Előzőleg, a szerelőcsarnokban a rakéta tetejére biggyesztik a SAJÁT TERVEZÉSŰ űrhajót, melynek koncepciója természetesen NEM a Szergej Koroljov-féle eredeti Szojuz-verzió tervein (betétkép) alapul. Rosszindulatú spekuláció továbbá, hogy a kilencvenes évek végén a kínaiak a gazdasági mélyponton agonizáló Oroszországtól azért vásároltak két darab Szojuz-kabint, hogy azt lemásolják. Ilyesmit természetesen csak a kapitalista sajtó terjeszt, alaptalanul. Jól tudjuk, hogy ez a fajta mentalitás a kínai űrprogram vezetőitől távol áll.

Az indítás közeledtével (melyre megfelelő munkahelyi ajánlólevéllel nézőként is részt lehetett venni, első ízben, bizony ám!) az űrhajósok felöltik a TELJES MÉRTÉKBEN KÍNAI FEJLESZTÉSŰ, a starthoz és leszálláshoz szükséges biztonsági űrruhát, mely a kínai tudósok és mérnökök felelősségteljes fejlesztőmunkájának köszönhetően szemmel láthatóan különbözik a Szovjetúnióban 1973 óta használt Szokol szkafander-típusoktól.

A repülés csúcspontja természetesen maga a Zsaj Zsigang űrhajóparancsnok elvtárs által vágrehajtott űrséta lesz, melyet a Nemzeti Televízió is élőben közvetít majd. A legutóbbi kínai űrrepülés óta eltelt három év ugyanis tudvalevőleg gondos, szorgos fejlesztőmunkával telt, melynek keretében kidolgozták a FORRADALMIAN ÚJSZERŰ űrséta-szkafandert, melyet alant a felvételen láthatunk is, víz alatti gyakorlat közben. Csak az asztronautikában TAJKONAUTIKÁBAN teljesen járatlan reakciós, tőkés, nyugati bloggerek dekadens, züllött gondolataiban bukkanhat fel a képzettársítás, hogy a felszerelés némi hasonlóságot mutat az orosz Orlan-M űrséta szkafanderrel (betétkép).

A kínai tudomány és technika eme újabb nagyszerű vívmánya újra ékes tanúbizonyságot tett Kína népeinek egészséges tenni akarásáról, és arról, hogy a nyugat hamarosan csak hátulról integethet a tovaszálló kínai gazdaságnak és kultúrának.

Valahogy így:

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr64681659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xencsi 2008.09.25. 19:56:21

szerintem nem eszik olyan forrón a kását, az ottani gazdaság bár száguld azért jelentős tömegek ebből nem sok jót érzékelne, a világ legszennyezettebb települései kínában találhatók pl.
egyszer olvastam, hogy valami falu fellázadt a szennyezés meg a kizsákmányolás ellen, aztán kivezényeltek 1000 rendőrt a falusiak meg lenyomták őket kapával, rizsdugványozóval.
Viszont egy újabb űrverseny jó lenne, nem bánnám, ha az amerikaiak kitalálnák, hogy 2020ig csak azért is el kell érni újra a holdat és számolatlanul nyomnák a milliókat a programba.

árvíztűrőtükörfúró 2008.09.25. 20:11:55

Ez azért így nem teljesen igazságos. Az nyilvánvaló, hogy sokmindent kaphattak az oroszoktól, de ez akkor sem lebecsülendő teljesítmény. Meg különben is: a jobbaktól mindig érdemes tanulni :)

Ráadásul, a kínai sikerek egyik (talán a legjelentősebb) kulcsfigurája a Hosszú Menetelés sorozat, amire azért már nem lehet annyira egyértelműen ráfogni, hogy balkézről jött. Egy hordozóra pedig mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy jelentektelen, ugyanis egy hermetikus tartályt teletömködni létfentartó berendezésekkel azt "minden hülye" tud, de olyan eszközt építeni, ami ezt pályára is állítja, az már nem ennyire triviális :) (ld. pl. a hordozók szerepét a Holdversenyben)

Szóval, szerintem óvatosabban azzal hátulról integetős ironizálással, fogunk mi még ezt-azt látni azoktól a lesajnált kínaiaktól. Ja, hogy ez szar érzés egy töketlen Európa lakójaként, az már más kérdés.

Hartree-Fock Cares 2008.09.25. 20:49:03

Természetesen ez egy nagy dolog és távol álljon tőlem, hogy lesajnáljam a kínaiakat, de akkor is túlzásnak érzem, hogy minden híradásban elmondják, hogy milyen fontos, hogy Kína ezt teljesen önerőből csinálta. Hát nem éppen. Ezért "nyílt ki a bicska".

Az emberes űrrepülés pedig az űrhajótól emberes űrrepülés.

A hordozórakéta kérdés fontos, valóban, és ez csakugyan kínai fejlesztésnek tűnik. Tegyük hozzá gyorsan, hogy a kínaiak már a 70-es években akartak emberes űrprogramok, volt nekik akkora rakétájuk, hogy egy Gemini méretű űrhajót felküldjenek, és (részben ennek előkísérleteképpen) vissza is hoztak - TÉNYLEG saját fejlesztésű - jókora kémműhold-kapszulákat a Földre. Űrhajósokat is válogattak, aztán valahogy, gondolom politikai okok miatt mégse lett az egészből semmi. Most valami hatékonyabb módszerrel próbálkoztak.

Btw, ha egy ugyanekkora hordozórakétával távközlési holdakat állítanak pályára (megteszik) annak nincs hírértéke. Ha embereket, akkor van. Érdekes ez. Tényleg mennyi múlik egy "hermetikus tartályon". Vicces.

zéró 2008.09.25. 21:05:23

Ez a hordozórakéta-dolog sem igaz ilyen formában. A Hosszú menetelés-rakéták a Dongfeng ballisztikus rakétákon alapulnak, amelyek viszont szovjet rakáték másolatai. Habár a Hosszú menetelés-rakéták egy hosszú fejlesztési lánc utolsó elemei, a technológia alapvetően szovjet eredetű.

gaius baltar · http://cydonia.blog.hu 2008.09.25. 21:06:02

hfc mar megint egy kurva jo cikket irtal

xstranger 2008.09.25. 22:02:31

DUPLA!! cimlap, ez azert nem semmi.

Repülő Majom · http://www.kutyushop.hu 2008.09.25. 22:36:07

Az biztos, hogy félni kell ettől az országtól! Rengeteg tőke gyűlt össze, iszonyú a potenciáljuk. Nyilván a minőség terén még van mit fejlődniük. Kíváncsi vagyok, mennyire fog megbízhatóan működni ez a berendezés.
És hát természetesen ott van még a technológia kérdése is, ugyanis ha jól tudom, hosszú ideig nem volt kellő "agykapacitásuk" 1-1 technológia, technológiai megoldás átvételére vagy kifejlesztésére (hála a forradalomnak).
De az tény, hogy másolásban jók :)).

kurvákm gengszterek 2008.09.25. 23:58:34

bezzeg az amcsik, csak a faumestert kellett kilopni az országból oszt már suhant is a raketta

(na+ md mengele-t, de az egy másik sztori :)

Hartree-Fock Cares 2008.09.26. 00:51:52

"Faumester" és a kínaiak kapcsolatáról pedig a zseniális Tom Lehrer is tudott valamit! :)

www.youtube.com/watch?v=QEJ9HrZq7Ro

Kőmíjes Kelemen 2008.09.26. 00:58:04

Csak szólok a fiatalabb versenyzőknek, hogy az oroszok (szovjetek) már tizenéve röpködtek az űrben, sőt, Farkas Berci is visszatért már, a GUM-ban meg még mindig ferde tengelyű villanyfúrókat árultak a muzsikoknak.

Ennyit a minőségi problémákról.

2008.09.26. 01:14:41

RTIST: Tom Lehrer
TITLE: Wernher Von Braun
Lyrics and Chords


Gather round while I sing you of Wernher von Braun
A man whose allegiance is ruled by expedience
Call him a Nazi, he won't even frown
"Ha, Nazi schmazi," says Wernher von Braun

/ G7 - C - / G7 C G7 C / G7 - C A7 / Dm C G7 C /

Don't say that he's hypocritical
Say rather that he's apolitical
"Once the rockets are up, who cares where they come down
That's not my department," says Wernher von Braun

/ B7 - Em - / / G7 - C A7 / Dm C G7 C /

Some have harsh words for this man of renown
But some think our attitude should be one of gratitude
Like the widows and cripples in old London town
Who owe their large pensions to Wernher von Braun

You too may be a big hero
Once you've learned to count backwards to zero
"In German oder English I know how to count down
Und I'm learning Chinese," says Wernher von Braun

flimo13 2008.09.26. 01:31:31

Rohadt jó írás, tökéletesen egyet értek, nekem is ki van a tököm a Kína elrohan mellettünk gazdaságilag-technológiailag-katonailag maszlaggal.

Bandesz 2008.09.26. 02:08:19

Nehéz ügy... újabb űrhatalom van kibontakozóban.

Azt mondják hogy másoltak? Oké... Na és? Mind a szovjet mind az amerikai űrprogram a második vh-s német rakéta kísérletekből indultak ki. Mikor vége volt a vh-nak az amcsik meg a szovjetek összeduták a fejüket és szépen osztoztak, aztán meg elkezdtek erőt fitogtatni hogy ki mire jutott abból amit akkor kapott. Amerikának akkor még volt mögötte bázisa más terén is mert már működött az agyszívó (ugye az atombombás "akár beszélhetünk magyarul is" végezetu anekdotát nem kell bemutatni senkinek?).

Szóval akkor most miről is beszélünk? Amcsik loptak akkor ők a janik nekik lehet, kína lopott neki már nem lehet mert az milyen már? Hol van itt az egyenlőség?

Amúgy meg űrverseny... ugyan már... kína kicsit megerőlteti magát bicepszből le tudná tolni az amcsikat... amerika elkényelmesedett, ráült a babérjaira, nem menő már ott űrutazni.... igy megy ez már az apollo program óta... egy-két dolgot érdemes megnézni az apollo13 filmben, mert bár poénnak szánták, de bizony nem az volt a finanszírozás kérdése... azóta haldoklik az amerikai űrprogram... vannak meg létezik, de basszus még az űrrepülőket sem tudják feljavitani...

az oroszok legalább már a harmadik szojuz tovább fejlesztést használják...

na de mindegy
csak ugy röviden voltam :D
Bandesz

kiskukac 2008.09.26. 02:37:52

...azért nem eszik olyan forrón a kását,- pálcikával főleg nem.
Kína, mint nagyhatalom ? Ez a múlté. Voltak ők azok. Valamikor.

Nézzétek csak a "világhatalom" névvel jelölt fogalom erózióját:
meddig tartott (=maradott lábon) a perzsa birodalom, a római,
a szovjet, s most ugye U.S. Éppen a földre készülnek lefeküdni.
(ez nem OFF: látott már valaki politikust, ki rossz hírt közöl,
s még igazságelemeket is kever a beszédébe ? Csak végszükség
esetén. Ilyen volt Bush TV-beszéde néhány órája. Padló.)

"Nagyhatalomnak lenni akarni" számomra olyas, mint fölállni
akarni egy székre pár percre az óvodában, hogy nagyobbnak
tűnjünk. E "pár perc" természetesen 70-80-240 évet is jelenthet.
Utánna természetesen lefelé vezet az út.

Nyugodalmas jóiccakát Mindenkinek ! :)
(Upsz... látjátok ? Ők (Kínában) már talpon vannak ! :)

vututu 2008.09.26. 04:58:52

Hát sztem nagyon nincs az egésznek semmi értelme

hogy az amcsik öljenek megint dollármilliókat az űrprogramba?

kinek lenne az jó?

mire jó ez a verseny?

láttuk már sztem jó 20 éve, h semmire...

majd ha itt rendberaktunk mindent, akkor majerkedhetünk odafönt...

(persze kivéve azokat a dolgokat, amelyek télleg haszosak odafönt, de minek 1 újabb holdarszállás???)

dr. Justice 2008.09.26. 05:39:31

Egy kicsit off, de... Az USA-ban az egyetemeken harom nacio van tulreprezentalva: a kinai, az indiai es, ha politikailag nem is korrekt ilyet irni, es az amerikai zsido (dolgoztam ott, beszeltem veluk, ok mondjak nem en). Es konkretan a kinaiak jelentos resze nem emigrans es nem is szandekozik azza lenni. Mert ha hazamegy, professzort csinalnak belole. Kinanak iszonyuan eros az egyetemi szferaja. Az elmult par evben a nagyobb egyetemek bizony feljottek a vilag elvonalaba, messze lehagyva a romlasnak indult hajdan eros magyart (www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2007/subject_rankings/natural_sciences/). Peking vilagranglista 15., Tsinghua a 34. Van agykapacitasuk mindenre ami tudomany es technologia. Egy urhajot meg lemasolni sem kis dolog. Erteni kell mit miert masolok. Lenyegeben annyi hozzaertest igenyel, mintha sajat maga tervezne az ember fia. Viszont meg lehet sporolni vele egy csomo koltseges kiserletet, ami amugy nem technologiai kihivas, de elkerulhetetlen ha elve akarjuk a taikonautainkat viszontlatni. Ugyhogy ha masoltak, ugy maximum a koltsegvetesen sikerulhetett sporolniuk, nem a hozzaertesen. Ami a kinai bovlit illeti, azt, uraim es holgyeim, onoknek gyartjak, mert onok olyan igenytelenek hogy megveszik... Kinaban eddig meg barhova mentem az lepett meg leginkabb hogy ha nem ferde szemmel neznenek ram, akar Europaban is lehetnek. Es lattam en mar eleg harmadik vilagbeli szennyet hogy ez helybol nyilvanvalo legyen. Hogy aztan Kina eloz, vagy nem, vagy mi lesz... Az soktenyezos fuggveny. Mondjuk ugy, altalanossagban nem rosszabb a helyzete mint pl. Szlovakianak amit most kies kis hazankban dicserni szokas. Es ez onmagaban jelentos eredmeny Mao egymilliard koldusahoz kepest.

kukta 2008.09.26. 05:52:12

Az első rakétákat mindenki a németektől lopta.
A japánok mindent másoltak a 2.vh után, oszt azóta hol tartanak.

Én meg indiaiakkal dolgozom egy multin belül, azok is lopnak. Szoftver specifikációt egy az egyben másolnak egy új projekthez, de maguktól nem jelölik meg az eredeti forrást, amit én írtam. Kapcsolási rajzon módosítanak valamit, és átírják a készítő nevét (én), a historyban fel sem tüntetik az eredetit.

Minden köcsög lop.

dr. Justice 2008.09.26. 06:07:07

kukta, nekem dolgozott egy indiai aki elotte az ottani atomenergia-hivatalban ugykodott... A dolga az volt hogy nyugati technologiat lopjon, es szerinte az egesz intezmeny erre volt kitalalva. Heteket agyalt ilyen-olyan csovecskek rendeltetesen reaktorhuto rendszerekben, amit valahonnan hazalopott a titkosszolgalatuk (vagy megvettek kilora az oroszoktol). Es India persze sajat erobol fuggetlen atomhatalom. Igazabol tenyleg az, mert idaig tuleltek a barkacsolgatast, ami pedig nem kis fegyverteny, lasd fenn.

szasza 2008.09.26. 06:22:46

Kedves Cikkiro!

Egy kerdest tennek fel, te a magyar vagy kinai radioban h
allottad ezt a sajat fejlesztesu dolgot? Szerintem az elobbi.

A figyelmedbe ajanlanam az alabbi linket, ami a kinai allami hirugynokseg oldalara vezet, es nem csinalnak titkot a szkafanderek szarmazasabol.

news.xinhuanet.com/english/2008
09/24/content_10103111.htm

A konzekvenciat mindenki vonja le maga.

Layosh 2008.09.26. 07:52:13

Hülyeség ez a cikk. Mindenki tudja, hogy ha van egy jól kitalált eszköz, technika, akkor nem kell újon gondolkozni, hanem a meglévőt használni és fejleszteni.
Amerika soha nem jutott volna a holdra, ha nincs Hitler és a német(magyar?) tudósok, na ha nem is soha, de jóval később. A hidegháború is a kémkedésről szólt, mi van a másiknak és mit tudunk ellopni, hogy jobbat csináljunk.
Most is ez van, Kína igyekszik a legnagyobb hatalom lenni és most úgy néz ki, hogy látszólag sikerülni is fog neki. Rengeteg pénz van ott, mindent Kínában csinálnak. De ha egyszer összeomlik, mint a volt Szovjetunió, akkor rántja magával az egész világot, már nagyon függünk Kínától.

baromarcú 2008.09.26. 08:23:02

Az a vicces az egészben hogy a mi drága Kínánk egy 70-es évekbeli technológiát másolgat serényen,és ez mindenkinek szenzáció....

Klesk 2008.09.26. 08:33:15

A múltkor írták, hogy a keleti kultúrában valamit lemásolni az eredetit megalkotó felé mutatott tisztelet jele. A nyugati kultúrában nekünk erről más a véleményünk, és ahogy elnézem, nem is javul túlságosan az egymás iránt tanúsított megértés, mert a nyugati világ minden erővel igyekszik a keleti embereket a maga képére formálni. Szerencsére ezt a keleti emberek leszarják.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.09.26. 09:22:05

Flimo: nincs ebben semmi maszlag. Kína ma másol gagyin, holnap másol profin, holnapután maga fog fejleszteni. Elég csak megnézni japánt ugyanezen a téren. A két világháború között a japán termék egyenlő volt a szar, gagyi, megbízhatatlan termékkel, mára meg csak a kapkodja az ember a fejét. Namost képzeld el ugyanezt tízzeres mértékben...

Lord M 2008.09.26. 09:26:55

Másolni és jól másolni nem ugyan az... + ha adtak hozzá érdemi fejlesztést az már +1 pont.

Hogy saját fejlesztés e a továbbfejlesztés ?? a fene tudja. De ha olyan roppant egyszerű és könnyed lenne ez a másolósdi, akkor miért nem indulunk mi magunk is a világűrbe ? no tán azértmert mégsem annyira egyszerű, és felkészültség és tudás nélkül nem ér semmit a dolog.

másfelől : a cikk jó, mert rávilágít pár dologra. Pl arra hogy az embereknek azért illik megnézni mindent mielőtt egy az egyben lenyeli amit a média tár elé.

Harmadrészt pedig abban igaza van majdnem mindenkinek, hogy ha van egy jól működő rendszer, és azt nem kell újra kitalálni... hozzáadni valamit azt igen, azt kell is.

Nem kell minden alkalommal kitalálni a kereket. és ha ott tartunk, a pneumatikus kerék is kerék, mégis óriási találmány volt, és egyedi és a feltaláló a sajátjaként mutathatta be. Pedig csak egy vacak kocsikerék (fa) volt amire némi tömlőt rögzített amiben levegő volt... és voillá ez van ma bringán autón repülőn... stb... holott ugye a kereket már jóval ezer évvel korábban kitalálták...

Uff.

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2008.09.26. 09:36:57

Jó cikk, egyetértek az íróval.

off, ajánló:
Vannak itt egész jó, űrkutatással kapcsolatos képek:
www.boston.com/bigpicture/

Leni 2008.09.26. 10:07:04

Én meg akarok egy ilyen rakétát!

buzireklám 2008.09.26. 13:39:07

lehet, hogy már a időgép is +van?

Lohengrin 2008.09.26. 15:04:46

"vututu 2008.09.26. 04:58:52
Hát sztem nagyon nincs az egésznek semmi értelme"

Olvass utánna, hogy mit is köszönhetünk az úrutazásnak "avagy mit adtak nekünk a rómaiak? "
- teflon, kevlar, mindenféle ötvözetek és műanyagok
"Jó jó, de azonkivül?" :)

Hartree-Fock Cares · http://cydonia.blog.hu 2008.09.26. 15:37:00

Immortalis! Ez de jooo! Koszonom, hogy belinkelted, zsenialis! LOL

Hartree-Fock Cares 2008.09.26. 16:17:03

Szasza!

Koszonom a figyelmembe ajanlott cikket. Ugyanakkor megis, ez a standard, azt hiszem:

forras: english.peopledaily.com.cn/90001/90781/6501154.html (szinten kinai hirugynokseg)


China's self-developed EVA spacesuits packed into Shenzhou-7

15:37, September 17, 2008

China's self-developed spacesuits for the extra vehicular activity (EVA spacesuits) are able to meet the requirements of spacewalk, said the spokesman of China's Manned Space Project on Sept, 2008.

The spokesman revealed that the EVA spacesuit weighs 120 kilograms and costs about 30 million yuan each.

The EVA spacesuits will provide a breathable atmosphere and a fitting humidity for astronauts. It will also protect astronauts from dramatic environmental changes and radiation in space. Moreover, it will provide communication service for the astronauts.

Currently, the EVA spacesuits have been packed into the module of Shenzhou-7 spaceship.

By People's Daily Online

Nekem egyebkent semmi kifogasom az ellen, hogy az orosz urprogramot jo penzert exportaljak Kinaba, sot, csak akkor nem kell ugy csinalni, mintha ok sz*rtak volna a spanyol viaszt. Csak ennyi. Termeszetesen ez egy nagyon fontos lepcso, valoban japan is igy kezdte, es rengeteget tanulhatnak ebbol a kinai szakemberek, es kozben letrehozzak a megfelelo infrastrukturat. Csak a "self-developed" kifejezes teljes tobzodasa a tenyleg hivatalos, tenyleg kinai oldalakon az, ami nekem vicces.

Régimotoros 2008.09.26. 21:32:00

A "szar, elavult" '70-es évekbeli technológia működik, és gazdaságos. Ellenben a csúccuper ámerikánisztáni korszerű bizony bukta. Olyannyira, hogy most a NASA is lopkod az oroszoktól. Sőt, vásárol. Miközben fennen hangoztatja: self developed.

Milánka 2008.09.26. 22:46:22

Szerintem külön kéne választani itt több dolgot: a kínai űrtevékenységet és az azt kommunikáló állami médiát. Az űrprogramban résztvevő szakemberek központilag kapják a feladatokat, hogy legyen 3 emberes űrrepülés, űrséta, stb... méghozzá azonnal, mert "mi kínaiak meg tudjuk csinálni, nálunk nincs lehetetlen, lóvé mint a tenger, mindegy, hogyan oldjátok meg (=ha kell, lopjatok)." A média pedig ugyanúgy központilag kapja az utasítást, hogy ezt az egészet kommunikálja úgy a világnak, hogy az egész saját (szabad "elméjű" újságíró nem csinál ekkora bakit, mint a fönti). Ha mind belegondoltok, az oroszoknak és az amerikaiaknak is évtizedekbe került a megfelelő hordozórakéták és űrhajók kifejlesztése. Ha egy ország belátható időn belül próbálja ugyanezeket megvalósítani, akkor kénytelen lenyúlni az eddigi fejlesztéseket. A "self-developed" tobzódást pedig köszönjük a pártvezetésnek...

Hartree-Fock Cares · http://cydonia.blog.hu 2008.09.27. 02:35:02

így van, én is a kommunikációnak szántam a fricskát, nem a szakembereknek.

Hartree-Fock Cares · http://cydonia.blog.hu 2008.09.27. 02:48:51

ja: általános megegyzés
Többnyire Kína sem lopkod, hanem vásárol. Előfordult persze, hogy lopkodtak is, volt belőle nemzetközi botrány is, például néhány éve, amikor Kína jó olcsón vállalt bérindításokat, és jöttek nyugati cégek és hozták a high tech távközlési holdjaikat Kínába. És hogy, hogy nem a szerződésekkel ellentétben a kínai mérnökök a kelleténél némileg alaposabban "megszakértették" az indítandó eszközök ipari titoknak minősülő egységeit is a start előtt.

De a Sencsou fejlesztések nagy része egyértelműen VÁSÁROLT. Úgy kezdődött, hogy még a kilencvenes években kiküldtek Oroszországba, Csilagvárosba néhány kínait űrhajós képzésre, majd hardware-eket vásároltak a ruszkiktól, amit a cikkben is írtam.

Az űrsétát pedig most is, többek között orosz szakemberek felügyelik a kínai irányítóközpontban. Tényleg. "Erkölcsileg" tehát ebben semmi kivetnivaló nincs, énszerintem. Csak két dolgot kell az egészből tudatosítani szvsz:

1 - nem self developed, hanem vásárolt licensz
2 - Kína épp ezért még nem igazi űrnagyhatalom, mert EZIDÁIG hiányzott a megfelelő SZELLEMI tőke ráfordítása
süti beállítások módosítása