Post mortem: USA 193

2008.03.01. 15:00

Zajlik az élet a nagyvilágban. Bizonyára sokan olvastatok a legújabb nagyobb eseményről, az amerikai műholdlelővésről, erről fogok most egy kicsit irni, összefoglalni.

Előszóként egy aranyos anekdóta, urban legend az amerikai kémkedésről: amikor a Hubble űrtávcső méteres tükréhez kerestek cégeket, akik legyártanák, hogyhogynem több, tapasztalattal rendelkező jelentkező is akadt. Persze valószinűleg az általuk gyártott tükröket alkalmazó űrtávcső nem a világűr felé néz.

Szóval 2006-ban elindult az USA-193 fedőnevű, 5 tonnás kémműhold, fedélzetén válogatott amerikai kémtechnológia. Pályára állitása utáni órákban megszűnt vele minden kapcsolat, igy irányitás nélkül megállithatatlanul süllyedt planétánk felszine felé.



A megsemmisülés, miért, hogyan, mi, merre, hány méter

Hogy miért választották ezt a módszert, arra több irányból is kereshetjük a választ, anélkül, hogy butaságokat beszélnénk. Először is a műhold tartalmazott egy nagyobb hidrazin tartályt. Ez a mérgező folyadék (amúgy rakétahajtóanyag) nem viccel az emberi szervezettel, ha a felső légkörben szétmenne senki sem szomorkodna, de ha a tartály éppségben földetérne, és csak becsapódáskor szabadulna ki az anyag, akkor azt környezet megviselné. Márpedig a Columbia katasztrófájából látták a szakemberek, hogy a titánötvözetből készült tartály igenis simán egybemarad becsapódásig.

Annak a kockázata pedig, hogy a darabok (ne feledjük, 5 tonnás eszközről van szó, nem véletlen, hogy az ekkora, objektumokat mind az oroszok, mind az amerikaiak az oceánba kormányozzák visszatéréskor) lakott területre essenek szintén elfogadhatatlan az USA amúgy is megtépázott külpolitikájának.

Persze a hadseregnek is kapóra jött az erődemonstráció, a tavalyi kinai műholdvadászat után itt volt az ideje megmutatniuk, hogy a kinaiakkal ellentétben ők bármikor (a kinaiak többször próbálkoztak már, csak a Párt nem nagyon publikálta), és precizebben (a tavalyi műholdmegsemmisités rengeteg veszélyes törmeléket hagyott földkörüli pályán) képesek erre a trükkre. Az oroszok szerint ez csak a rakétavédelmi pajzs újabb tesztje volt, ami jól mutatja a növekvő bizalmatlanságot az űrhatalmak között.  A dolog politikai hátteréről sok referenciával érdekes cikk olvasható a wikipédián.


Egy jó kis magyarázattal fűszerezett videót is közzétettek (gizmodo). A magyarázatból kitűnik, hogy a műholdat teljes bizonyossággal telibetalálták, a hidrazin tankot pedig nagyon valószinűleg, ugyanis robbanás látható, márpedig a műholdon semmi más robbanószer nem volt, a kb 10 millió dolláros rakéta pedig robbanóanyag nélküli lövedék volt csupán.



Ahogy a műhold darabjaira esett, a légköri súrlódás szépen lassan befogta a részecskéket, azok pedig elégtek, pár kanadai megfigyelő nagy örömére. Erről számitógépes videó látható a space.com-on (a linkért köszönet Péternek).

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr73358431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása