Egy eleddig elképzelhetetlen koncepció kezd egyre szélesebb körű támogatást nyerni az USA-ban, ahogy arról a Washington Post is beszámolt nemrégiben. Egyes kongresszusi képviselők a NASA által jósolt kockázatokkal nem törődve 2010 után is reptetni szeretnék az elvileg azévben forgalomból kivonandó űrrepülőgépet, hogy az amerikai űrhajósok orosz űrhajóktól való függését kiküszöböljék. Ezzel nem csak tökéletesen tönkretennék a NASA kutatási költségvetését, de felesleges kockázatnak teszik ki az űrhajósokat.



Ami a Columbiából megmaradt. Kép: NASA


A republikánus Dave Weldon előterjesztése szerint 2015-ig kellene reptetni az űrrepülőgépeket, amikor a tervek szerint elkészülő Orion űrhajó átveszi majd a feladatot. A 2010-es határidőt a Columbia katasztrófájának vizsgálására létrehozott bizottság szabta, amit a NASA el is fogadott. Mike Griffin, a NASA vezetője szerint évi 2.5 - 4 milliárd dollárt is kitehet az űrrepülőgép 2010 utáni reptetése évente, nem beszélve az emberéletek kockáztatásáról.

A tervekbe, mint oly mindenbe, ahol sok pénzről van szó sajnos beleavatkozik a világpolitika, ugyanis jelenleg az egyébként szállitójárműként szóba eső orosz Szojuz rakéták tiltás alá esnek az USA-ban, Oroszország Iránhoz való közelitése miatt. A képviselő kiállt a megvásárolt repülések ellen, ezzel ugyanis mintegy űrturista státuszba kerülnének a nemzet hősei. Vajon ha 2015-re elfogynak az űrrepülőgépek, akkor mit tesznek?

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr37268937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hartree-Fock Cares 2007.12.20. 18:36:48

Sajnos nem csak ennyirol van szo, hiszen a cikk is arra celoz, hogy a tudomanyos urprogramokbol huznanak elso sorban, nem az Orion fejlesztesebol. Sajnos a kongresszus hatarozza meg egy szintig az elosztast is, nem igaz, hogy a nasa onhatalmulag donti el, hogy a keretebol mire mennyit ad. Namarmost az igy gondolkodo (rendszerint republikanus) kepviselonek az emberes urprogram valamelyest, pl ilyen hulye presztizs okokbol fontos, az automata urszondak pedig nem. Tehat meg az is lehet, hogy shuttle mellett lenne orion 2015-re, de pl csillagaszati holdak akkor biztosan egyaltalan nem.
süti beállítások módosítása