A Szovjetúniótól tanult (?) szokás szerint Kína is előszeretettel időzíti űr-eseményeit jeles napok környékére, mint pártkongresszus, nemzetközi asztronautikai konferencia vagy történelmi évfordulók. Újabban pedig a pekingi olimpia, legalábbis sokak szerint. Ugyanakkor október elég messze van az augusztusban végződő olimpiától, így  inkább a  két-három éves fejlesztési trend látszik valószínűnek.

Kína megerősítette, hogy a harmadik emberes űrrepülés, a Sencsou 7 2008 októberében indul három űrhajóssal, akik közül egy végrehajtja az első kínai űrsétát. (Lásd korábbi cikkünket.)

A Sencsou 8 újabb előrelépés lesz: egy nyolc tonnás űrállomást terveznek (űrlaboratóriumként hivatkoznak rá, talán mert a régebbi, egymodulos űrállomásokhoz hasonlít, nem a Mir és ISS típushoz), két dokkolókapuval. A Sencsou 9 és 10 ismét űrhajó lesz, amelyek ehhez az űrállomáshoz csatlakoznak. A wikipedia leírása szerint a Sencsou dokkolószerkezete nagyon hasonlít az orosz és amerikai egységekhez, így elvben akár a Nemzetközi Űrállomáshoz is csatlakozhatna (Kína valóban szeretett volna az ISS építésébe beszállni, de ennek a többi ország nem örült).

Kína már 1992-ben űrállomásról álmodozott (Projekt 921-2, lásd wikipedia link), de később rájöttek, hogy először az emberes űrhajót kéne megtervezni. Áttértek egy lassú, de biztonságos és eredményes programra - öt év alatt ez lesz mindössze a harmadik emberes repülésük, de úgy tűnik, nem kockáztatják a sietségből eredő kudarcokat, amelyek Kína feltörekvő hordozóeszköz-piacát veszélyeztethetnék.

Forrás:
space.com
spaceblogger.com (szokás szerint megint jókora bakival)
wikipedia - Projekt 921-2
wikipedia - Shenzhou (NB. ez a nemzetközi pinyin átirat, a "zh" magyar kiejtése kb. a cs és a dzs között van. A magyar sajtóban újabban a pinyint kezdik használni, azonban a kiejtését nem tanítják, így én maradok a kevésbé pontos, de könnyebben kiejthető magyaros átírásnál)

Szerző: Radar

Szólj hozzá!

Címkék: kína sencsou

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr36237749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása