Tajkonauta update

2007.07.19. 16:00

Újoncokkal bővül Kína 14 fős űrhajós gárdája, legalábbis ez derül ki Jang Li-vej (balra), az ország első űrhajósa szavaiból. Az űrhajós, aki jelenleg az űrhajósokat kiképző intézet vezetője egyike azoknak, akiket még 1990-ben válogattak ki a légierő többezer jelentkezője közül.

Most, hogy a Sencsou V és VI emberes repülések során megtapasztalták milyen is az űrhajózás, jobban odafigyelnek majd az űrhajósok általános kiképzésére, nyilatkozta. Korábban ugyanis elsősorban a fizikai állóképességre koncentráltak.

A Sencsou VII, a következő küldetés 2008 szeptemberében (pár héttel az Olimpia után) lesz. Kína harmadik emberes repülésekor űrsétát fognak végezni, ezért a kiképzés "minden eddiginél intenzívebb". Az űrhajón kívüli tevékenységet ebben a hónapban kezdték gyakorolni, Jang Li-vej szavai szerint az új felszerelést használni nagy kihívás.

Az űrséta részleteit nem árulták el, annyit lehet tudni, hogy a szkafanderben kb 7 órát lehet a világűrben eltölteni, ahol az űrhajós kísérleteket és egyszerű szerelési munkákat fog végezni, míg a kabinban levő két társa folyamatosan figyeli. Az új szkafander intelligens anyag felhasználásával készül, ami képes mintegy 2 mm átmérőjű lyukakat magától befoltozni, gyógyulni (legalábbis a tesztek alapján, fordítható translate.google.com-on át)

A Sencsou VII-tel egy új fázisba lép a kínai űrrepülés, innentől külső tevékenységet, és pályán történő dokkolást is terveznek végrehajtani.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr61121132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása