Űrkutató-e vagy?

2007.11.19. 07:00

Magyarországon kevéssé ismert, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) minden évben többféle lehetőséget hirdet egyetemistáknak és fiatal pályakezdőknek is. Ezek egyike a Young Graduate Trainee (YGT), a frissen végzetteknek szóló egyéves gyakornoki program. Ennek keretében az ESA intézetei többtucat témát hirdetnek, de mindegyikre csak általában egy jelentkező kerülhet be, így éles a verseny. A program kiváló lehetőséget ad az űrkutatás iránt elkötelezett ifjú tudósoknak és mérnököknek, de még marketingest, közgazdászt, jogászt és menedzsert is keresnek. Bár Magyarország még nem teljes jogú tagja az ESA-nak, a PECS (Program for European Cooperating States) keretében mi is részt vehetünk a különböző diákoknak és munkavállalóknak szóló programokban (Lengyelországgal, Csehországgal és Romániával együtt), így ebben is.

Minden évben novemberben szokták meghirdetni az aktuális témákat, és idén december 16-áig lehet rájuk jelentkezni. Mindenki egy témára (kutatóhelyre) jelentkezhet. A program önmagában is megérné, de nyugati szokás szerint rendes fizetés is jár hozzá, amiből kényelmesen meg lehet élni az egy év során.

A program általános leírása.
Az idei témák honlapja.

Szerző: Radar

3 komment

Címkék: diákoknak ygt

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr78232400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vinko Tamas 2007.11.20. 13:50:55

Nezzetek meg ezeket is: www.esa.int/gsp/ACT/opportunities/openRF.htm bar ehhez mar PhD is kell.

Radar · radar.blog.hu 2007.11.20. 17:13:20

Köszi!

Hallgatóknak is érdemes kutakodni, nekik is léteznek ESA ajánlatok.

www.esa.int/esaED/

Vannak ösztöndijak, bár most nem találom a linket.

www.esa.int/esaHS/SEMYAXK5P6F_index_0.html - ISS-re kisérletet gyárthatsz

www.esa.int/esaED/SEMFSU1A6BD_highereducation_0.html - erről korábban irtunk, 2007-ben nem volt parabola repülés, de azt igérik, jövőre lehet

Az SSETI-ről szintén irtunk már, nemzetközi diákműhold épités.

Kecskés László 2008.03.04. 10:35:11

zomos kézi távcső felépitése érdekel
süti beállítások módosítása