Kina új űrkikötője

2007.10.31. 02:50

Több, mint hatezer embert költöztetnek el a Dél-kínai tengeren lévő Hainan szigetről, hogy  helyet adjanak Kína új űrrepülőterének. Az 1200 hektáros területen egy látogatóközpont (talán a vidámpark jobb fordítás) is helyet kapna, így a visszatelepülőknek új munkahelyeket teremtenének. Kína negyedik űrkikötőjét 2012-re készítenék el és a következő évben adnák át.

Hainan szigete Magyarországnak kb. harmada, de nyolcmillióan élnek rajta. A választás oka az volt, hogy ez Kína legdélibb tartománya; az egyenlítőhöz közeledve ugyanis távolabb kerülünk a Föld forgástengelyétől, nagyobb lesz a kezdeti kerületi sebesség, kevesebb üzemanyag kell majd a kozmikus sebesség megadására. Talán még fontosabb, hogy a műholdak pályahajlása is a szélességtől függ. A magasabb szélességen indított műholdak pályahajlása is nagy lesz, ezt megváltoztatni nagyon sok energiába kerül. A különböző célú műholdaknak különböző pályák optimálisak, így célszerű, ha van délen és északon is űrkikötő. (A Szovjetunió déli részén választották Bajkonurt, és az USA déli részén Cape Canaveralt - az is fontos szempont volt, hogy kelet fele lakatlan terület legyen, ha start után felrobbanna; Hainantól keletre is kevés szárazföld van.) Hainan szigetén nem lenne újdonság a rakéták hangja: szuborbitális kutatórakétákat indító bázisa eddig is volt; ezt szeretnék most igazi űrkikötővé fejleszteni.

Forrás:
http://www.spacedaily.com
http://www.spacetoday.org (kép, űrkikötők leirása)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr37213855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása