Ares V és a 8 m-es távcső

2007.10.21. 20:23

A NASAWatch hírfolyama sodorta be ezt a videót a Cydonia szerkesztőségébe. A még el sem készült Ares I nagytestvére, az Ares V látható, amint egy 8 m-es távcsövet hajít ki földkörüli pályára:



Pontosabban a Nap-Föld rendszer második Lagrange-pontjára küldi. Ez egy olyan pont a Földtől kb. másfél millió kilométerre, a Nappal ellentétes irányban, ahol a Föld és a Nap vonzása együttesen pont akkora erővel hat az odahelyezett tárgyra, mint ami ahhoz kell, hogy az a tárgy ott pályán maradjon; a Földről nézve látszólag egy helyben, kissé a geostacionárius pályához hasonlóan.

Összesen öt ilyen pontot ismerünk egy két nagyobb testből álló rendszerben. Ezek nagyon hasznosak lehetnek bizonyos küldetésekhez. Az első ilyen pont a Nap és a Föld között van, itt kering a SOHO naptávcső, amely így mindig az egyik irányban a Napot látja, a másikban a Földet (és sose kerül árnyékba).

A második pontban található a Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, és ide tervezik a 6,5 méteres tükrű James Webb űrtávcsővet,  a Herschel infravörös és szubmilliméteres űrtávcsövet és a Gaia térképező szondát. (A valóságban ezek a L-2 pont körüli pályán fognak keringeni, ami első hallásra elég meglepő, hiszen egy tömeg nélküli pont körüli pályáról van szó, természetesen ez csak látszólagos, a pályát a Földdel együtt forgó rendszerben értelmeztük.) Ennek a pontnak az az előnye, hogy itt a szonda mindig az egyik irányban a Földet és a Napot látja, a másikban meg a vizsgálandó eget; így az egyik oldalra kerülnek a napelemek és a hővédelem, valamint az antennák, a másikra pedig a távcső és egyéb műszerek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr21203172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása