ISS: 16. küldetés

2007.10.12. 03:59

Szerdán 13:22 UTC szerint útjára indult a Szojuz TMA-11 űrhajó, fedélzetén Jurij Malencsenko parancsnokkal (aki az Űrállomás fedélzeti mérnöke lesz), Peggy Whitson fedélzeti mérnökkel (aki az ISS első női parancsnoka lesz) és Sheikh Muszaphar Shukor maláj űrhajóssal (malájul: angkasawan). A tervek szerint pénteken 14:52-kor UTC dokkolnak a Nemzetközi Űrállomás Zarja moduljához. Velük kezdődik a 16. ISS küldetés. Malajziában több helyen óriási kivetítőkön nézték az éljenző tömegek az első maláj űrhajós útját (lásd korábbi cikkünket).
 
Malencsenko, Whitson és Muszaphar

A 15. expedició parancsnoka, Fodor Jurcsikin és fedélzeti mérnöke Oleg Kotov október 21-én térnek vissza Shukorral együtt. Clay Anderson fedélzeti mérnök a következő hónapban, az STS-120 Discoveryvel fog visszatérni.

Sheikh Muszaphar Shukor nem az első muszlim a világűrben, de az első, aki Ramadán hónapban, az iszlám böjt alatt indult el. Nyilatkozata szerint az iszlám engedékeny, ha nem tudja fent betartani, később bepótolhatja. (Október 13-én véget ér a Ramadán.) Más problémái is akadnak: Mekka felé fordulva és a föld felé hajolva, letérdelve imádkozni, napkelte előtt, déltájban, délután, napnyugta után és éjjel, és imádkozás előtt meg kell mosakodni. Az űrállomáson viszont másfél óránként van napnyugta, Mekka iránya másodpercenként változik, a földre borulás is nehézkes a súlytalanságban, a vízzel pedig komolya spórolnak.

A problémák megoldására a Maláj Nemzeti Űrügynökség (MNSA) tavaly egy kétnapos konferenciát rendezett, ahol 150 hittudós összeállított egy kézikönyvet muszlim űrhajósoknak. (A korábbi, a szaud-arábiai és az iráni-amerikai űrhajós maguk oldották meg ezeket a problémákat.)

A kézikönyv szerint a bajkonuri időt kell figyelembe venni az imák idejének kiszámításához. Ha a munka halaszthatatlan, összevonhatja az imádságokat. Mekka irányát leginkább gömbi főkörökkel szokták meghatározni (a legrövidebb utat adó kör iránya, így pl. Alaszkában észak fele imádkoznak); az űrállomáson is megtehetik ezt, ha Mekkát az ISS magasságának megfelelő gömbre vetítik ki. Mozgó járműveken eddig is az volt a szokás, hogy az imádságot Mekka fele kezdik, majd ugyanabban a helyzetben  folytatják és fejezik be. Az űrállomáson azt javasolják, próbálja meg megkeresni Mekka irányát, ha nem megy, akkor a Földet, de végső esetben bármilyen irányban lehet - hiszen nem az irány az igazán fontos, hanem maga az imádkozás. Problémás a letérdelés mozdulatsora is. A hittudósok szerint legjobb, ha az űrhajós álló, ülő, fekvő, vagy bármilyen helyzetben imádkozik, ilyen prioritási sorrendben, szimbolikusan jelezve a letérdelést. Az ima előtti arc, kéz, láb és hajmosást a vízhiány miatt nem tudja végrehajtani. A sivatagban élők általában homokkal hajtják végre, az űrhajós egy falhoz vagy tükörhöz fogja dörzsölni a kezét. Az iszlám hitűek csak halal (iszlám törvények szerint elkészített) ételeket ehetnek. A kézikönyv szerint, ha nem biztos az étel eredetében, egyen belőle annyit, hogy éppen csillapítsa az éhségét.


Az oroszok sem bízzák a véletlenre, megáldják az amerikai űrhajósnőt is.

Forrás:
www.nasa.gov
www.angkasa.gov.my/blog/ (Az űrhajós blogja)
www.boston.com
www.wired.com
www.csmonitor.com
Kézikönyv muszlim űrhajósoknak (doc)

Szerző: Radar

Szólj hozzá!

Címkék: iss

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr62193975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása