Bip bip bip bip

2007.10.04. 04:41

1957 október negyedike. Kazahsztán, Tyuratam, 5. számú kísérleti rakétatelep. Moszkvai idő szerint 22:28. A hatalmas R-7 (Szemjorka), eredetileg interkontinentális ballisztikus rakéta, elemelkedik a tartóállványról. Eddig csak egyetlen sikeres indítása volt, augusztusban. Az amerikaiakat azonban le kell győzni, nincs idő több tesztre. Ez alkalommal nem földi célok felé irányítják. A rakéta hamarosan eltűnik az irányítók szeme elől, és 324,5 másodperccel az indítás után egy sűrített levegős szerkezet kidob az utolsó fokozatból egy 58,5 cm-es alumínium gömböt, elnyúlt Föld körüli pályára állítva. A szorítókapcsoktól megszabadulva kinyílik a négy botantenna és életre kel a gömb belsejében rejtőző rádió.



Szovjet rádióamatőrök, akik június óta készülnek a 20,005 és 40,002 MHz-es adások vételére, nemsokára meghallják a telemetria bip-bip hangját. A földi irányítóközpontban örömujjongás hangzik. A Kremlben elégedetten nyugtázzák, hogy megelőzték az imperialistákat. Hruscsovot meggyőzte a bemutató, és elrendeli, hogy a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 40. évfordulóján, alig egy hónap múlva legyen a következő nagy dobás. A Földnek új holdja született, a Szputnyik - az útitárs - amely szó azóta műholdat jelent sok nyelven. A moszkvai rádióból értesülő amerikai amatőrök nemsokára veszik az adást, és hamarosan az amerikai rádiók és televíziók is jelentik a hírt. Az újságok címlapon közlik: "Soviet fires earth satellite into space; it is circling the globe at 18,000 m.p.h.; sphere tracked in 4 crossings over U.S." Eisenhower elnök az U2 kémrepülők felvételeiből már tudott a telep létezéséről, de ő is meglepődik,  és az addigi űrkutatási tanácsból űrügynökséget alakít, ez lesz a NASA. Az amerikai népet sokkhatásként éri a hir. Mindenhol az a téma, hogy az oroszok most már Amerikát is célba vehetik atombombáikkal (a valóságban nem volt megoldott a légköri visszatérés közbeni védelem); az egyetemekre egyre többen jelentkeznek tudományos és mérnöki szakokra, az iskolákban rakétaszakkörök alakulnak. 22 nappal később a lemerült akkumulátor miatt megszűnt a rádióadás, és január 4-én belépett a Föld légkörébe és elégett.

Az alulfinanszírozott amerikai műholdprogram eddig csak az indítóállványon felrobbanó rakétákat és grapefruit méretű műholdat produkált, ami a nevetség tárgyává tette a sajtóban. Teller Ede kijelenti, hogy az Egyesült Államok egy nagyobb és fontosabb csatát vesztett el, mint Pearl Harbour.

Amerikában lázas sürgölődés kezdődik. Werner von Braun csapata korábban sikertelenül pályázott az első rakétaindításra, aminek jogát a Haditengerészet Vanguard projektje nyert el, eredménytelenül. Most von Braun megkapja a támogatást, és a Redstone ballisztikus rakétából továbbfejlesztett Jupiter C, más néven Juno rakétával sikeresen pályára állítják az Explorer 1 műholdat. Ez az első műhold, amely tudományos eredményt hoz: felfedezi a van Allen öveket. 1958 márciusában a Vanguardot is sikerül pályára állítani, amely bár már nem működik, de magas pályája miatt jelenleg a legrégebben pályán lévő műhold, majdnem kétszázezer keringéssel, és még évszázadokig fent maradhat.

A sors iróniája, hogy von Braun csapatát politikai okok akadályozták meg abban, hogy elsőnek küldjenek fel műholdat, és hogy akik végül megelőzték őt, szintén az ő csoportjának korábbi kutatási és gyakorlati eredményeit használták fel (mind az amerikaiak, mind a szovjetek a zsákmányolt A-4 / V-2 rakéták indításaival és továbbfejlesztésével kezdték rakétaprogramjuk újraélesztését). Ugyanakkor a német tudósok munkájának elméleti megalapozását Ciolkovszkij orosz tanár századeleji munkája adta. A Szovjetunió a legtitkosabb katonai programok közé sorolta az űrprogramot, így a szovjetek vezető mérnöke, a száz éve született Szergej Pavlovics Koroljov neve haláláig titokban maradt, addig csak Főkonstruktőrként emlegették.

Forrás és ajánlott irodalom:

http://en.wikipedia.org/wiki/Sputnik_1
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szputnyik–1
http://en.wikipedia.org/wiki/Sergei_Korolev
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szergej_Koroljov
http://en.wikipedia.org/wiki/R-7_Semyorka
http://history.nasa.gov/sputnik/
http://www.batnet.com/~mfwright/sputnik.html
http://lokishammer.dragon-rider.org/Apollo/dream.html
http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_924.html (kép forrása)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr45185339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prokee · http://prokee.blog.hu 2007.10.05. 11:49:40

Tetszik. Ez a Szputnyik-láz alaposan végigrohant a világon anno :) Gondold végig, hogy ha anno Rakjeta Bajkonurova Koroljovna nem b*szogatja férjeurát, hogy "Szerjózsa, a szomszéd Nyikolajevicsék most fizettek be a Zaporozsec 965-re, te meg még egy Izs oldalkocsis motorkerékpárt sem vagy képes hazahozni, nem is értem, mit csinálsz egész nap a munkahelyeden, nemhogy helyezkednél, mint mindenki más!" - nos, akkor ma nem lenne Mio Navigáció :)

Radar · radar.blog.hu 2007.10.08. 03:23:53

Egyet nem értek:
"Image Credit: NASA/Asif A. Siddiqi"
Milyen nemzetiségű lehet ez a Siddiqi, hogyan készithette a képet a szputnyikról, és hogy került a NASA-hoz a copyright?
süti beállítások módosítása