Nemrégiben a Space Adventures bejelentette, megvan a következő két űrturista, aki a Nemzetközi Űrállomásra fog látogatni. Talán az első civil űrsétáló is súgta meg a társaság vezetője, Eric Anderson a Space.com-nak. A két repülés 2008 őszén, és 2009 tavaszán lesz.

Ezzel együtt a jegyek kétszeresre drágultak, a piac változához alkalmazkodva. Ahogy azt Jeff Foust blogján jól összefoglalta, a változásnak több oka is van:
  • a rubel erősödött a dollárhoz képest annyira (akár ez magában is megindokolhatná az emelést, a Personal Spaceflight számításai szerint a 2000-ben 20 millió dollárba kerülő repülés ma mintegy 30 millióba kerülne, ha követnék az árfolyamokat)
  • A Roskosmos is emeli a Soyuz férőhelyek árát, mintegy 21.8 millió dollárra
  • egyéb piaci hatások, az érdeklődés erősödése, nyersanyagok drágulása
Mindezt összevetve már igen optimistának tűnik a Space Adventures egyik terve, miszerint 100 millióért már körülrepülhetnénk a Holdat. Vessük össze a mostantól 40 milliós ISS-re szóló Soyuz utazással.

A kulcskérdés a fizetőképes kereslet megléte. Míg a mai gazdagok között relatíve sokan megengedhetnek maguknak 20-40 milliós kiadást egy ilyen luxusutazásra, ennek tízszeresére valószínűleg ennek a rétegnek csak a töredéke lenne képes.

Mintegy összehasonlításul egy Space Shuttle indítás mintegy félmilliárd dollárba kerül (nem is tűnik olyan soknak, kb 30 űrturista árából (a korábbi 20 millióval számolva) kijönne. És a Space Shuttle alapból 8 személyes, de valószínűleg el tudna vinni többet is akár. Lehet, mégsem reménytelen üzleti modell az űrturizmus?

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr97121095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása