A csillagászat (meg úgy általában a világ is lassan) afele tendál, hogy hatalmas mennyiségű adatot képesek begyűjteni, így a tudomány figyelme az adatbányászatra került. Nagy sikerűek voltak a nem tudósokat bevonni célzó programok, mint a seti@home, einstein@home, stardustathome. Ez utóbbiban például bárki, aki meglátogatta a NASA küldetés honlapját, részt vehetett a Földre érkezett üstökösminták szortírozásában.

Az emberi agy jobb képfelismerő, mint egy mai számítógépes algoritmus, ezért az ilyen projectek nagyon hasznosak a tudomány számára, egyúttal szinte kézzel foghatóan megmutatják az embereknek, hogy min is dolgoznak a tudósok.



A Sloan Digital Sky Survey hatalmas adatbázisához eddig is hozzáférhetett bárki, de nem sokan töltötik le a terrabyte-os adatcsomagot otthonra. Ezért egy olyan oldalt indítottak a csillagászok, ahol bárki nekiállhat a képeken látható messzi-messzi galaxisokat osztályozni, így hozzátéve a részét a világegyetem megismeréséhez.

(via it.news.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr13117406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lacalaca · http://lacalaca.blog.hu 2007.07.13. 16:22:59

Ez mekkora jó cucc! Egy órája játszom vele, pedig tanulnom kéne. (Bonnban ma ért véget a félév az egyetemen...)
süti beállítások módosítása