Frissítés: a probléma elhárult, két számítógép már működik, a teljes helyreállításon dolgoznak.

A Nemzetközi Űrállomásra szerelt új napelemtáblák aktiválása után leállt a redundáns, három+három kompjúterből álló orosz navigációs rendszer négy eleme. Ezek a rendszerek létfontosságúak az Állomáson, ezekkel tudják az Állomás pozícióját változtatni, a Zvezda modulra szerelt meghajtóegységekkel. Dokkoláshoz, űrszemét elkerüléshez, pályán tartáshoz használják, ha nem sikerül a hiba okát megtalálni, a legénységnek el kell hagynia az Űrállomást.



A két számítógép még elég lett volna a rendes irányításhoz, de amikor szerda reggel elkezdtek visszahúzni egy másik pár napelemtáblát, ez a kettő is felmondta a szolgálatot.

Szintén leállt az Elektron oxigén generátor és néhány egyéb ellátó berendezés, de hála a bőséges készleteknek az űrhajósok nincsenek veszélyben. Szellőzés, fűtés, mind működnek hála Istennek, mondta Mike Suffredini, a NASA ISS-ért felelős tisztviselője.

Miután nem történt semmi változtatás a rendszerek szoftverén, vagy hardverén, orosz szakemberek arra következtetnek, hogy az új áramforrással van a baj. Amikor a számítógépek leálltak, megpróbálták újraindítani őket, de ez sem segített. A mérnökök tanácsára most megpróbálják majd saját áramforrásukról indítani őket, így kizárva potenciális hibaforrásokat.

Nehezíti az oroszok munkáját, hogy a Roskosmos nem rendelkezik saját kommunikációs műholdakkal (és úgy tűnik valamiért nem használhatják a NASA-éit), így csak átvonulásokkor tudják letölteni a telemetriai adatokat az Állomásról.

Az Űrállomás az aktív meghajtáson kívül giroszkópokat használ stabilizálásra, és apró manőverek végrehajtására, de ezek hajlamosak túlterhelődni, ekkor az aktív meghajtással lehet finomítani a pályán.

Jelenleg az Atlantis segítségével tudnak pályamódosítást végezni, Houstonban lázasan dolgoznak az STS-117 küldetés egy napos kitolásán. Már két nappal így is ki lett egészítve, hogy megjavíthassák az Atlantis manőverező hajtóművén keletkezett sérülést, a mostani 13 naphoz képest még 16 órával tudnák meghsszabbítani a küldetést.

Forrás: spaceflightnow.com, space.com, nytimes.com

Szerző: Gaius Baltar

Szólj hozzá!

Címkék: iss

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr8098689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása