A lengyelek jók

2007.03.15. 17:52

Ahogy írtam korábban, átugrottam Varsóba pár napra, hogy találkozzam az ottani diákokkal a BME varsói megfelelőjéről. Két és fél napot töltöttem náluk, és igen pozitív benyomásokat szereztem. Az egyetemen két nagyobb (~20 fő) diákcsoport foglalkozik űrkutatással, a következő projecteken dolgoznak, vesznek rész bennük:

  • parabolarepülés (lengyelek már 5-ször vettek rész az ESA Student Parabolic Flight Campaign-ján, magyarok tavaly először)
  • SSETI ESEO, az SSETI új földkörül keringő műholdjának építésében
  • CubeSat - tervezik, és hamarosan építik Lengyelország első műholdját
  • Yes2 - a Yes2 azért rendkívüli, mert Lengyelország hazánkkal ellentétben nem tagja a PECS egyezménynek, vagyis nincs különleges keretük támogatni kutatóhelyeket. A diákok azonban fogták magukat, és addig dolgoztak, amíg egy holland cég el nem vállalta a szponzorálásukat.
Természetesen a csapat tagjai remekül beszélnek angolul - félelemmel vegyes hátborzongással képzeltem el, hogy a BME-s project tagjai képesek lennének-e csak angolul levezényelni egy csapatgyűlést. Eme félelmemet egyébként alátámasztja a hazai csapat meglehetős alulmotiváltsága a témát illetően (az út kapcsán egyikük megkérdezte, hogy most miért is jó meglátogatni a lengyeleket, és mit is fognak majd csinálni).

Az anyagi helyzeteink körülbelül ugyanolyanok, azonban a tehetség, tudás, tanári támogatás valószínűleg nálunk hibádzik. A varsóiak képesek úgy alkatrészeket tervezni, építeni, hogy otthon forrasztják a cuccot, aztán mindenki beviszi a maga részét az egyetemre, ahol összerakják. Ha pénzz kell nem rinyálnak, kijárják az egyetemnél, cégeknél.

Fiatalok, lelkesek, tehetségesek. Ők a jövő, a hazai ipart szépen lassan eláshatjuk. Nincs érdeklődő lelkes diák, nincs szervezet (illetve van, de még formálódik), ami ezeket esetleg összefoghatná. Kevés az az űrkutatási szervezet, akik diákokkal foglalkoznának, komolyan véve az utánpótlás nevelését. Le a kalappal a lengyel fiatalok előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr6446990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása