Érdekes híreket fújt erre a szél: a Rocketplane Kistler hawaii űrkikötő ötletét dédelgeti. A cégről eddig nem sokat lehetett hallani, tavaly egyesült a Kistler Aerospace és a Rocketplane Limited, egy  társaság Oklahoma államban. A csapatban Kistlerék tűnnek a profibbnak, állításuk szerint K-1 (balra) nevű újrafelhasználható rakétájuk már 75%-os készültségen áll, és tovább csiszolgatják. Egyik céljuk, hogy (természetesen olcsó) ISS transzportokat vállaljanak, amiért a NASA-tól korábban támogatást is kaptak. A Rocketplane Limited egy kizárólag űrturizmusra alakult cég, a legjobban a következő idézet mutatja őket be:
Rocketplane Limited, Inc. (RLI) was founded in 2001 as an Oklahoma Corporation as the successor company to Pioneer Rocketplane - with a vision to be a driving force in the future of commercial space flight. Rocketplane opened its first office in Oklahoma City, Oklahoma in May 2004. In less than two years, RLI has grown to over fifty highly-skilled employees, three facilities in operation or under development, and is well underway in developing their first vehicle, the XP suborbital spaceplane, which will begin test flights in early 2007.
Gyakorlatilag eddig semmit sem csináltak, az XP szuborbitális csodajárművüket fejlesztenék, ha lenne rá keret. A NASA szűkös keretei ellenére a COTS verseny keretében adott nekik kb 200 millió dollárt (meg is érne egy misét a dolog), de ez a K-1 csodarakéta befejezéséhez fog kelleni. (a verseny 500 milliós keretének nagyobb felét a hihetetlen lúzer SpaceX kapta, ismét egy döbbenetes húzás a NASA-tól, mert felesleges pénzük aztán egyre kevesebb van).

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr5038909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása