Óriási, brutálisan fényes tűzgömb tűnt fel ma az oroszországi Cseljabinszk és környéke felett - az a kategória, amitől már nem is csak a haját teszi le az ember, de kezd a kellemetlen kategóriába is átcsúszni. Távolabbról valahogy így festett:

orosz_tuzgomb.png

És így festett ugyanez mozgásban. Szerencse, hogy oroszéknál nagy divat a műszerfalra szerelt kamera:

Meg így:

Aki pedig közelebb volt, az ilyen, egyszerre gyönyörű és félelmetes felhőben gyönyörködhetett - de aztán 12 másodpercnél megjön a lökéshullám - NAGYON HANGOSAN:

Ez minden valószínűség szerint a légkörben néhány 10 km magasan, szuperszonikus sebességgel mozgó test okozta hangrobbanás volt. A videók alapján a tűzgömb még a levegőben kihunyt, vagyis a darabjai már kis darabokra széttöredezve, szabadesésben, terminális sebességre lassulva (nagyságrendileg 300 km/h) értek földet. Így a becsapódás önmagában már nem okozott nagy robbanással járó eseményeket - persze ha rossz helyre estek volna, lehetett volna máshogy is. Az alábbi videón pedig még közelebb, nagyjából pont a meteor haladási iránya alatt állva halljuk a hangokat, az első robbanás utáni durranások vélhetően a kisebb darabok további széttöredezése miatti további hanghatások lehetnek, ami egybevág azzal, hogy a tűzgömb számos felvillanást produkált az első legfényesebb robbanás után is. Ez a jobbik eset egyébként, ugyanis ha egyben marad, és nagy sebességgel csapódik a felszínbe, komoly krátert és tüzeket okozhatott volna.

Itt pedig 4:30-nál jön a tűzgömb és 7:00-nál a hangrobbanás. Az időkülönbség nem olyan meglepő, két és fél perc, vagyis 150 másodperc alatt a hanghullámok jó 50 km-t tesznek meg (3 s alatt egynél kicsivel többet). A meteor nagyságrendileg 20 km magasan robbant és nem közvetlenül alatta, hanem távolabbról készült a felvétel, vagyis pont stimmel.

Mit érdemes még tudni róla? A számítások, például keltett infrahangok alapján jelenleg az átmérőjét 17 m-re, a tömegét kb. 10 000 tonnára becsülik, de ezek még mindig nem végleges adatok. Az égitest laposan, a felszínhez képest úgy 20°-os szögben lépett be a légkörbe, ezért is tartott ilyen hosszan a jelenség. A felszabaduló energiát néhány száz kilotonnára becsülik. Eddig még nem láttam megerősített meteorit-találatot, a legjobb jelölt jelenleg egy befagyott tavon vágott luk, de csak idő kérdése, hogy mikor bukkannak rá az első darabokra.

russian_lake.jpg

Ami még nem volt eddig egyértelműen tisztázva, és az első híradásokban még ilyen-olyan kormányzati tisztviselők is okoskodtak az ellenkezőjéről: a meteornak nincs köze a 2012 DA14-hez. A két égitest kb. 16 óra különbéggel érkezett, és még ha ugyanazon a pályán is jöttek volna, tekintve a 18 km/s-os sebességet, akkor is úgy egymillió km választotta volna el őket. De teljesen más irányból is jött a kettő:

EasternEarthGlobeRussianMeteor1.png

A Föld mérete és a DA14 távolsága méretarányos, a meteor nyomvonala viszont jóval rövidebb volt, a nyíl csak az irányt jelzi, ami viszont teljesen eltér a másiktól.

Az események láncolata (orosz tűzgömb, a DA14 elrepülése, és utána még egy "átlagos" tűzgömb San Fransisco felett) sokaknak beindította a fantáziáját, pedig igazából ezek annyira azért nem ritka események. Főleg az utolsó - épp csak a városi embernek, meg az egész este az ablaknak háttal, a monitorra révedőnek nem sok esélye van észrevenni. Nappali tűzgömbökből is jó párat láttunk az elmúlt néhány év során. Pl. ezeket:

2012. április 22, szintén California, a Sierra Nevada felett, a Shutter's Hill meteor. Sokan látták és halották a hangrobbanást is, de csak ez az egy videó ismert.

2009. február, Texas, egy tűzgömb elsuhan a kocogók mögött.

indonesia.jpg

2009. október 8. - egy néhány méteres égitest 50 kilotonnás, tehát a mostanihoz képest fele és tizede közötti robbanást okoz Indonézia felett. A fenti kép a hátramaradó felhőről készült, az eseményről magáról talán itt van fotó, de az eredetiségét nem garantálom.

És még egy szép példány, 2000-ből, szintén Oroszország felett. A nappali égen is látható tűzgömbök tehát sem valami szuperritka események, sem a világvégét nem jelzik - legalábbis egy adott méretig. Azért a mostani, vagy az egy évszázaddal ezelőtti, tunguzkai becsapódások, rossz helyen igen komoly károkat okozhatnak így is. Szerencsére Cseljabinszkban néhány súlyos sérülttel, rengeteg kitört ablakkal és üvegszilánkok okozta vágásokkal, és közepes anyagi kárral megúsztuk a dolgot. De a figyelmeztetés egyértelmű:

asteroids-428x523.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr515081873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hartree-Fock Cares 2013.02.18. 10:10:50

Hanem a 2012 DA14-röl nem keszült valami kep? Erdekes, hogy eddig nem lattam semmit, meg egy nyomorult radarkepet sem, pedig ad absurdum akar meg muholddal is le lehetett volna fenykepezni... Vagy csak en maradtam le?

Hartree-Fock Cares 2013.02.18. 10:24:38

Ja, tenyleg. :) Thx. Ellenben en vmi ilyesmibbre gondoltam, mint ezek itt: echo.jpl.nasa.gov/

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2013.02.18. 11:21:30

@Hartree-Fock Cares: na, ezt böngészheted addig:
echo.jpl.nasa.gov/asteroids/2012DA14/2012DA14_planning.html#Goldstone

lényeg:
"Radar observations at Goldstone are scheduled on 2013 Feb. 16, 18, 19, and 20."
süti beállítások módosítása