Beindult a Grasshopper

2012.11.14. 23:37

Megtette első két ugrását a SpaceX Grasshopper rakétája. Az első még csak egy egészen apró szökkenés volt, de nem árt az óvatosság, hisz nem akármilyen szerkezetről van szó, hanem egy harminc méteres üzemanyagtankról és egy Merlin hajtóműről, à la Falcon-9. A másodiknál aztán már több, mint öt métert felemelkedett, méghozzá önállóan szabályozva a helyzetét és a hajtóerőt (ha jól értelmezem a closed loop control kifejezést).

grasshopper_1_sm.jpg

Nem kicsi, hanem inkább rohadt nagy a szerkezet, a háttérben ácsorgó embereket és a buszt tessék figyelni. Egy sokkal kisebb masina (pl. a NASA Morpheus landere) is jókora durranásra képes, ha valami balul sül el, hát még ez a monstrum. A méretek illusztrálásához itt a büszke apuka (Elon Musk) is:

grasshopper_2_sm.jpg

Így festett az első szökkenés a rakétáról (van külső kép is, de hang nélkül és a felvert portól szinte semmi sem látszik):


És így zajlott a második ugrás:


Ezek a tesztek az első lépések a SpaceX egyik dédelgetett elképzelésének, a teljesen újrafelhasználható rakétának a megvalósítása felé. És közben fut a többi projekt is: jövőre jön a szebb(?), magasabb, erősebb Falcon-9 v1.1 rakéta, elkészül a Falcon Heavy indítóállása a nyugati parti Vandenbergen, és talán magát a rakétát is láthatjuk már, és tovább repkednek a Dragonok az űrállomásra, vagyis minden sínen van. Ja nem, a Falcon-1e az nincs, az továbbra is jegelve van. De hát mit is várna az ember egy mihaszna magáncégtől...

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr204795354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTom 2012.11.20. 23:21:49

Kiegészítésként:

Már dolgoznak a következő következő generációs szerkezeten:
- könnyű, behajtható lábak
- 50%-al hosszabb törzs (ismerős? V1.1 első fokozat...)
www.newspacewatch.com/articles/a-2nd-gen-grasshopper-a-new-video-of-first-hop.html

Másik lényeges dolog ebben a mondatban rejlik. Eddig nem tűnt fel, pedig olyan sok helyen idézték:
"The Grasshopper test vehicle also carries a SpaceX Merlin-1D engine, four steel landing legs, and a steel support structure."

Merlin 1D hajtómű!

Ez kb. másfélszeres tolóerő a jelenlegi 1C-hez képest, szintén a V1.1 része.
Korábban már túljutott a Full Duration Test-en, de repülni még nem repült.
Helyette itt ugrál a szemünk előtt, egyre magasabbra...
süti beállítások módosítása