Még a kilencvenes években történt, hogy az oroszok az ISS első modulját, a Zarját elkezdték építeni, majd '98-ban pályára is állították. Bár az amerikai felet képviselő Boeinggel csak egy példányra szólt a megállapodás, a Krunicsev vállalat a tartalék alkatrészekből összerakott egy félkész másodpéldányt is, arra az esetre, ha a Zarjával valami baj történne, és gyorsan kellene majd pótolni. A kétezres évek elejéig fel-felröppentek hírek, hogy az FGB-2 néven ismert másodpéldányt valamilyen formában be fogják/kéne fejezni, de igazából sok minden nem történt vele, az oroszok kevéske pénzét mind elvitte a többi, tervezett modul megépítése. (Emlékezetes, hogy a műszaki modulként szolgáló Zvezdának már se tartaléka, se biztosítása nem volt, az amerikaiak be is terveztek egy vésztartalékot, Interim Control Module néven.)

MLM_(current_planned_position)_-_ISS_module.jpg

A Zvezda nadír (Föld felé néző) portjára fog kerülni a kész MLM. Ott most a Pirsz dokkolómodul van, amit le fognak szerelni, így az első leselejtezett ISS modul lesz belőle. Az MLM-en fog helyet kapni az európai gyártású ERA robotkar is, ami az első teljes értékű robotkar lesz az orosz szegmensen.

Végül 2006 végén jelentették be, hogy az FGB-2 fog alapul szolgálni a fő orosz kutatómodulnak, angol nómenklatúra szerint Multipurpose Laboratory Module, orosz szerint Nauka néven. Bár a munka megindult, a start időpontja elég gyorsan a kétezer-tízes évekbe csúszott.

1346399827_sm.jpg

De lassan-lassan csak elkészül ez is: idén nyárra a Krunicsevnél végeztek a kábelezéssel, felszerelték a robotkart és a napelemeket, és letesztelték a hőszabályozó, hidraulikus és pneumatikus rendszereit a modulnak.

1346399867.jpg

Sőt, egy Proton rakétára való orrkúpba is bepróbálták, hogy ellenőrizzék, nem lóg-e ki semmi:

6A4W0562s_1_sm.jpg

És befért:

6A4W0596s_sm.jpg

Persze még van munka: végig kell gondosan ellenőrizni az összes csatlakozást a rakétához, illetve az illesztőgyűrűhöz, aztán mérlegelés jön (hogy lehessen üzemanyag-követelményeket és pályát tervezni), és még a vákuum-tesztek is hátra vannak. Októberben pedig átkerül az egész az RKK Enyergijához, az összes alrendszer tesztelésére. A start így jelenleg 2014 elejére várható. Ha majd feljut, sok mindenre lesz alkalmas: a kutatólabor szerepe mellett szálláshely, konyha és mellékhelyiség is jut bele, illetve fel lesz szerelve minden irányító- és navigációs berendezéssel, hajtóművekkel és helyzetszabályozó rendszerrel, hogy szükség esetén tartalék kiszolgáló modulként is szolgáljon.

---------------

Fotók forrása: GKNPTs Krunichev

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr374808078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MTom 2012.09.28. 23:06:18

Jól emlékszem, hogy a Nauka-t szánják arra is, hogy a majdani ISS deorbit előtt lecsatolják, és a következő űrállomás első tagja lesz belőle? (Ezért is van teljesen felszerelve, nem csak azért, hogy tartalék legyen...)
süti beállítások módosítása