Az már egyértelmű, hogy mind a Vega, mind a MaSat-1 eddig hibátlan küldetést teljesített, de mi a helyzet a többi misszióval? A kép egyelőre nem teljesen tiszta, de úgy tűnik, hogy négy CubeSat rendben sugároz. Változó, hogy az egyes projektek mit árulnak el magukról, ebben a tekintetben aránylag jók vagyunk, a MaSat honlapján ugyan nincs konkrét adat a vételről (update: már van!), de az az első egy-két napon nem is nagyon volt elérhető. Facebookon, bár csak magyarul, de elég sok részletet közzétettek. A lengyel PW-Sat a honlapján mutatta be a vett jelet, a román Goliat annyit közölt, hogy dolgoznak a fogott jelek dekódolásán, a többiek pedig egyelőre nem frissítettek a start óta, csak az ESA összefoglaló cikkéből és a rádióamatőrök beszámolóiból lehet tudni, mi van velük. (A teszt során egy átlagos érdeklődőt szimuláltunk: Google + Facebook keresés a projektek nevére, majd az első találatok szemrevételezése.)

 

vega_launch_sm.jpg

 

Szóval a hivatalos, de nem feltétlenül legfrissebb infók: egy nappal a start után az ESA arról tudósít, hogy a MaSat-1, a PW-Sat, a spanyol XaTcobeo és a két olasz közül az UniCubeSat-GG jeleit vették, és az első háromét sikeresen dekódolták is. A Goliat, francia ROBUSTA és szintén olasz e-st@r csak gyenge jeleket produkált, elképzelhető, hogy csak a vivőhullámot észlelték, vagy túl gyenge a jel a dekódoláshoz. A jelenlegi feltételezés az, hogy ezek még nem stabilizálták a helyzetüket, és nem tudták kellően feltölteni az akkumulátoraikat.

És akkor egy kis rádióamatőr körkép.

vega_cubesats_14022012_sm.jpg

 

Így néz ki a nyers rádiójel, ha jól értelmezem, a függőleges tengely a frekvencia, a vízszintes pedig idő (ill. talán valami vele ekvivalens is). Az ALMASat-1 jeleit ekkor nem lehetett dekódolni, bár korábbi áthaladáskor sikerült. A mi csapatunk egy kliens szoftvert is elérhetővé tett, amivel bárki kinyerheti a rögzített rádióadásból a telemetriai adatokat, ezek láthatóak alant.

 

masat1-750x542_sm.jpg

 

Ezeket az adatokat szudáni University of Khartoum rádióamatőrei rögzítették, méghozzá az építés alatt álló saját CubeSatjuk már kész földi állomásán:

 

uok_vega_launch.jpg

Még több telemetria, ezúttal Németországból, lehet tájékozódni a MaSat mindenféle adataiból:

 

masat_13022012_1210_sm.jpg

 

Ennek pedig az érdekessége, hogy a MaSat gyakorlatilag a horizonton, mindössze 3 fok magasan haladt a vételkor, mégis sikerült dekódolni!

 

 

Egy újabb találat, a MaSat a nevét és pár adatot Morze-jelekkel is a tudtunkra adja. Ugyanitt még több dekódolt telemetria!

 

Ez meg a PW-Sat jele:

 

pw_sat_sygnal.jpg

 

Képek forrásai:

1.) ESA - S. Corvaja, 2012

2.) 5.) Mike Rupprecht DK3WN

3.) 4.) Dr. Nader Omer, UoK ST2NH

6.) Roland M. Zurmely, PY4ZBZ

7.) Grzegorz Woźniak, CAMK

Szerző: lacalaca

3 komment

Címkék: esa cubesat masat

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr164106005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xstranger 2012.02.15. 00:58:54

Szudanban amint latom nem gond noket vonzani a muszaki palyara.

Crane (törölt) 2012.02.15. 18:41:24

Akkor a jól értem, épített a magyar csapat egy atom stabil műholdat. Na ez a döfi nekem! :)

MTom 2012.02.19. 22:49:52

@Crane:
Igen, erre is utalni akartam egy korábbi hozzászólásomban itt:
(cydonia.blog.hu/2012/01/29/nap_kepe_a_starthelyen_all_a_vega_a_masat-1_raketaja)
"...
Ez itt a lényeg: a szűkös erőforrások mellett összegründol egy csapat valamit, ami valódi, eladható tudást ad tehetséges egyetemistáknak. Nagyon örülök, hogy ilyenekről hallok.
..."

Azaz:
Minden tiszteletem azon egyetemi oktatóké, akik hajlandók időt és energiát "ölni" a fiatal nemzedék valódi fejlődésébe, és nem csak a kötelező köröket megfutva, valójában csak a saját fizetős munkáikra koncentrálva "megélik" az egyetemi mindennapokat.
Köszönet nekik.
süti beállítások módosítása