Nap képe: afgán csillagok

2011.07.06. 06:57

Ugyan Afganisztán továbbra is a Föld segge lyuka (legalábbis az egyik), de kedves őrültek mindenütt vannak: például akik 2009-ben megalakították az Afghanistan Astronomy Association-t, és megpróbálják a csillagászatot és úgy általában a tudományt eljuttatni a népüknek. Hátráltató tényezők vannak bőven: ha eltekintünk a háborútól és terroristáktól, ott van még az internet szinte teljes hiánya (a lakosság alig pár százaléka fér hozzá) és az írástudatlanság, valamint a csillagászat és az asztrológia totális keverése. Ehhez képest, mikor még egy fokkal élhetőbb ország volt, saját Farkas Bercijük is volt Abdul Ahad Mohmand személyében, aki egy hetet töltött a Mir fedélzetén 1988-ban.

 

Afganisztánban is van fényszennyezés. A kép 20 km-re készült Kabultól, de az ott nem a főváros fénye, hanem a bagrami légi támaszponté, ahol épp mindent felkapcsoltak, amit lehetett.

 

Ezt a képet Saeid Aghaei (magyaros átírást lehet javasolni), egy iráni tudományos újságíró és amatőrcsillagász készítette Kabultól 20 km-re. Afgán mércével biztonságos (aknamentesített) helyre és időben mentek, napokkal a kabul Intercontinental Hotel utáni támadás után, mivel saját tapasztalataik szerint egy-két hét eltelik két tálib akció között. De még így is kalandos volt: egy rendőri ellenőrzés sikeresen elriasztotta az amatőrökhöz csapódó néhány nézelődőt, aztán a közeli bagrami támaszponton csináltak az ottani katonák nappali világosságot. Később jött két katonai helikopter, és a srácok életmentési célokból kikapcsolták az összevissza világító felszerelést és a földre lapultak. Egy csapat kutyától a bemutatózásnál is nagyon hasznos zöld lézer kreatív használatával szabadultak meg. Végül csak összejött az áhított fotó is az M27 planetáris ködről is, és hajnalhasadásra visszatértek Kabulba.

 

 

Az amatőrcsillagászat veszélyes dolog, volt, hogy a telekszomszéd ránk is majdnem rendőrt hívott, mikor éjszaka megjelentünk a saját veteményesünkben (oh, boldog ifjúság...). Reméljük, hogy nem nyíratják ki magukat a srácok. A sztorit hosszabban, angolul itt találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr33042742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KGyST · http://repules.tumblr.com 2011.07.06. 10:32:14

Hát, egy ilyen kályhacsővel mozogni nem veszélytelen ott, ahol minden ilyet páncéltörő rakétának néznek :-/

Higany 2011.07.06. 11:41:07

Ennek fényében örülök, hogy én legfeljebb holmi túlbuzgó vadászokkal szoktam összeakasztani a bajuszt és nem a légierővel :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.07.06. 14:15:54

@KGyST: na igen, ott helyből lebombáznák az embert, de Ausztriában is ráhívták a rendőröket a látszólag aknavetővel szórakozó amatőrcsillagászra. :)

fodor balazs 2011.07.06. 17:09:10

@lacalaca: Azért egy tavalyi járdacsillagászáskor nekünk is sikerült felkelteni a rend éber őreinek a figyelmét. Egy házi építésű 25T Dobson távcsővel.

MTom 2011.07.06. 22:42:30

Ez is ütős:
... the local police commander approached so to be sure that we are not terrorists...
We invited him to watch M4 Star Cluster, but he didn’t like it and said that his own binocular is more powerful.
:D
süti beállítások módosítása