Képek a Naprendszerből

2011.06.22. 14:29

Beesett egy halom fotó innen-onnan, legyen hát egy közös poszt nekik. Elsőnek a Cassinitől, ami végre igazán elkapta a Helene nevű apró holdat. És megint csak van alkalom az ámulásra: az apró, úgy 30 km-es holdacska Szaturnusz felé forduló oldalán alig látni friss krátereket, helyette szinte mindenhol csuszamlásnyomok borítják a felszínt. Ezeket már korábban is láttuk, de messze nem ilyen jó minőségben. Hogy mi okozza? Jó kérdés. Talán a másik oldalt érő becsapódások indítják ezeket a csuszamlásokat. Majd kiderül.

 

Credit: NASA / JPL / SSI / color composite by Gordan Ugarkovic

 

A múlt héten a MESSENGER első eredményeit is bemutatták. Az egyértelműen kiderült, hogy a Merkúr egy önálló bolygó, összetétel és fejlődés szempontjából, eltér mind a másik háromtól, mind a Holdtól. Az egyik érdekes eredmény: északi sarkvidéket, amit az elrepülések alatt nem lehetett túl jól feltérképezni, nagy kiterjedésű vulkáni síkság borítja, a területet több kilométeres vastagságban önthette el magma a múltban. Az összetételbeli különbség látszik az alábbi felvételen is, ami nyolc különböző színszűrőn át készült (és még jobban, ha a színkülönbségeket felerősítik).

 

 

Credit: NASA/The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

 

Egy másik érdekes eredmény, hogy a Merkúr mágneses mezeje némileg el van "csúszva"  észak felé: a mágneses egyenlítő magasabban van a földrajzinál, és emiatt a déli pólus jobban ki van téve a töltött részecskék bombázásának.

 

Credit: NASA/The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

 

Aztán volt itt nekünk egy kis eyecandy is, a Jupiter előtt elvonulő Phobos képében, amit a Mars Express kapott el. Úgy tessék ezt a képet nézni, hogy (ha minden jól megy) mindkét égitesthez űrszonda fog induli még idén!

 

 

Credits: ESA/DLR/FU Berlin 

 

Végül egy kép a Vesta felé közelítő Dawn űrszondától. A Dawn közel azonos pályán mozogva éri lassan be a kisbolygót, így a Vesta is lépésről lépésre nő a látómezőben. Ugyanakkor némi értetlenkedést váltott ki az űrbuzi társadalomban, hogy a képeket nem hozza "csak úgy" nyilvánosságra a Dawn stábja. Pedig a nép hozzászokott ahhoz, hogy ha csak jpeg minőségben is, de például a Cassini vagy a marsroverek nyers képei egyből böngészhetőek az interneten. Mindenesetre egy képet nyilvánosságra hoztak, amin már - ha nem is sokkal - de jobb felbontásban láthatjuk a Vestát, mint a Hubble felvételein. A nagy kráter balra fent valódinak tűnik, de a többi foltról még nehéz eldönteni, hogy miket is takarhatnak.

 

Credit: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr773003836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Link Elek 2011.06.22. 18:47:24

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:
vagy a hangyokat
The Formicas, aka Buggers, are a fictional insectoid alien species from the Ender's Game series of science fiction novels by Orson Scott Card.

gothmog 2011.06.23. 21:46:46

@Link Elek: Vagy a hicsík "Átjáró"-ját. :)
süti beállítások módosítása