Az első, kétségkívül gyönyörű felvétel után újabbak is felbukkantak a jelek szerint jól teljesító orosz meteorológiai műholdtól. Hogy miért is fontos az Elektro-L a többtucatnyi más időjárás-figyelő madár között, már többször kiveséztük, most nézzük a fotókat.

 

Credit: NPO Lavocskin

 

A Föld mellé beúszott a Hold is, meglehetősen kicsiben a perspektíva miatt: a Föld felszíne a geostacionárius pályán keringő űrszondától 36 ezer km-re van, a Hold viszont ennél kb. tizenkétszer messzebb ebben a konfigurációban, emiatt meglehetősen halovány is. Alant nagyban a Holdat tartalmazó részlet:

 

 

A tovább után pedig egy 24 órát lefedő animáció is található. Miután a műhold geostacionárius pályán található, 24 óra alatt kerüli meg Földet. Miután a Föld is ennyi idő alatt fordul körbe, a műhold mindig ugyanazon hosszúság felett tartózkodik, ahogy ez a felvételen is látható, csak persze a nappalok-éjszakák váltakoznak odalent.

 

 

Hogy a színek miért váltanak helyenként, nem tudom. Viszont tessék megfigyelni a szubszoláris pont vándorlását, vagyis a fényes foltot, ami éppen pont szemben van a Nappal. Az az a hely, ahol ha felnéznénk, a zenitben látszódna a Nap (délben). Az eredeti animációt nagyban megtaláljátok ezen az oldalon, ide nem lehet 2MB-nál nagyobbat feltölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr212782328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr Brcskzf Gröőő 2011.03.31. 14:34:40

És ha jól látom, a szubszoláris pont nagyjából az egyenlítőn mászik, azaz a felvétel a napéjegyenlőség környékén történt - remélem, lesz majd ilyen animáció napforduló körül is.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2011.03.31. 15:43:04

@dr Brcskzf Gröőő: jó észrevétel, március 17-18-án készült az animáció, napéjegyenlőség meg ugye 20-án volt. A további képek viszont az oroszokon múlnak. :)
süti beállítások módosítása