Újévi napfogyatkozás

2011.01.02. 09:23

Boldog, űrhajókban és csillagos éjszakákban gazdag új évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

A szilveszteri tüzijátékok után a természet is tartogat nekünk egy látványosságot, 70%-os részleges napfogyatkozás lesz látható január 4-én reggel. Érdemes előző nap fél tíz körül megfigyelni, hogy milyen irányban látszik a nap hogy másnap már céltudatosan keressük - városlakóknak fontos, szerencsés esetben pont valamelyik utcán végigtekintve, vagy a Duna mentén megláthatjuk - ugyanis ilyenkor a Nap kb 20 fok magasan delel, tehát az épületek túlnyomó többsége kitakarja.

 

Az adatok helyi időben:

2011 január 4-én

A fogyatkozás kezdete: 8:05

A fogyatkozás közepe (legnagyobb fedés): 9:28 (délkeleti irányban)

A fogyatkozás vége: 10:58

Sajnos napfogyi-néző szemüveget manapság elég nehéz beszerezni (a távcsőboltokban nem találtam), nem tudom, hogy a '99-esek jók-e még (tessék megnézni, hogy nem lukadt-e ki, nem rohadt-e szét stb, amúgy sem kell vele pár másodpercnél tovább nézni a napot). Szokásos figyelmeztetés: távcsövön keresztül és szűrő nélkül ne nézzünk a napba! Ha szűrőt használunk, azt a távcső elejére (az objektív elé) kell tenni (mert ha a szemlencsére tesszük, akkor a hőhatástól gyorsan tönkremehet a szűrő, erről vannak rémmesék az amatőrcsillagász társadalomban). Szűrőfóliát szerencsére lehet kapni a távcsőboltokban. Fólia hiányában érdemes lehet egy papírra kivetíteni a Nap képét, így ráadásul többen nézhetik egyszerre.

 

A fogyatkozást a Polaris csillagvizsgálóból is meg lehet tekinteni (szakértő magyarázattal kísérve).

Forrás:

http://eclipse.gsfc.nasa.gov

Szerző: Radar

1 komment

Címkék: nap csillagászat

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr872553604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Higany 2011.01.06. 21:33:33

A rossz időért remélem az idei két teljes holdfogyatkozás majd kárpótol...
süti beállítások módosítása