Sikeresen megközelítette második üstökösét a Deep Impact szonda: 700 km-re repült el a Hartley-2 apró magja mellett. Az űrszonda eredeti küldetése a Tempel-1 üstökös impaktorral való emlékezetes "bombázása" volt 2005-ben. Mivel az űrszonda sikeresen átvészelte ezt az eseményt, új célpontot kerestek neki. Az új, EPOXI névre keresztelt küldetés célpontja eredetileg a Boethin üstökös lett volna, de az menet közben eltűnt: feltehetően darabokra szakadt, így nem volt már mihez igazítani a pályát. Az új küldetés nem csak üstökösökkel foglalkozott: az enyhén defektes nagyfelbontású kamerával fedési exobolygós csillagokat is monitoroztak menet közben. A követkető jelölt  végül a 103P/Hartley-2 lett, melyhez 2010. november 4-én ért el az űrszonda. Az előzetes vizsgálatok alapján az égitestet 2 km hosszú, elnyúlt tekebábu formájúra becsülték. A "krumpli" forma mellett ez a kettős bumszli jellegű "kutyacsont" típus is igen gyakori kisbolygók és üstökösök között.

 

Éder Iván felvétele a Perzeusz Ikerhalmaz mellett elhaladó 'tökösről. Nem mellesleg APOD is volt.

 

A Deep Impact megközelítés alatti, távoli felvételein jól látszott, hogy a mag igen aktív, erős jetek, anyagkilövellések vannak rajta, lásd például ezt a videót. Ez a nagy aktivitás végül csodálatos látványt eredményezett a közeli felvételeken:

 

 

 

 

Ha pedig az öt közeli képből animációt készítünk:

 

 

Ezek talán a legjobb felvételek egy üstökösmagról mindeddig. Sokkal jobb a felbontásuk, mint a Giotto bélyeg-méretű, illetve a VEGÁ-k nem valami részletes képei a Halley-ről. Továbbá semmi szükség fotoshop-trükkökre ahhoz, hogy egyszerre látszódjanak a jetek és a megvilágított felszín, mint a Borrelly vagy a Wild-2 esetén. Itt együtt van minden a nyers képeken: keskeny, lokalizált jetek tucatjai, százméteres sziklák a felszínen. Egy gyanús alakzat, talán becsapódási kráter az animáción a felénk forduló végén. Nagyon sima felületű nyereg a két "fej" között. Már ezekből is rengeteg mindenre lehet következtetni.

Feltehetően az üstökösmag fő tömege a két "fejben" koncentrálódik, és a "sugárzóbb" produkálhatja a távolról is megfigyelt erős aktivitást. Ilyen alakú volt egyébként a Deep Space 1 által lefotózott Borrelly üstökös is. A nyereg maga csak törmelék lehet, ami besodródott középre. Ez a törmeléknyak a többi "kutyacsont" kisbolygónál is megfigyelhető: a feltételezések szerint legtöbbször egy széttöredezett égitesttel van dolgunk, ahol a tömeg nagy része két érintkező, szinte egymás körül keringő félbe koncentrálódik. Alighanem a nyereg sima felülete egyben ekvipontenciális felület is, vagyis azonos mértékű gravitációs erő "szintvonalát" követi, a törmelék finomsága folytán  szinte folyadékként elsimít, kitölt minden egyenetlenséget. A két fej valamivel sűrűbb összetétetelű, de saját gravitációjuk önnön gyengeségét jelzik a mindenfelé kiálló hatalmas (relatíve: néhány tíz-száz méteres) kősziklák. Pont ezek a jellegzetességek voltak megfigyelhetőek a még kisebb Itokawa kisbolygón is. Alant egy montázs a két leghasonlóbb objektummal. A méretek nincsenek egyeztetve! A Borrelly a valóságban négyszer nagyobb, az Itokawa négyszer kisebb a Hartley-nál.

 

 

Közben, ahogy a fentieket bepötyögtem, megjelent az első némileg feldolgozott kép is az esti sajtótájékoztatón, némi kontraszt-adjusztációval, hogy jobban látszódjanak a jetek. Ez az üstökös mindenhol szelel:

 

 

 

A legérdekesebb, hogy nem csak a napsütötte oldalról indulnak ki anyagcsóvák, hanem az éjszakairól is! Ezek legjobban a bal felső részen látszódnak, illetve végig az éjszakai oldal mellett: amelyek nem visszakövethetőek a felszínig, mert ott árnyékban vannak, távolabb viszont látszanak a napfényben. Az általános üstökös-kép szerint az éjszakai oldalnak csendesnek kéne lennie és mindig a napsütötte rész aktív - de egy ennyire aktív égitest elképzelhető, hogy a sötétben is tovább pöfékel, még amíg be nem fagynak a források.

Jó sok munkát fog adni a kutatóknak ez a megfigyelés, annyi szent. A mérnöki oldalát tekintve, az elrepülés elképesztő pontossággal zajlott, 2 másodpercen és 3 km-en belül volt a legközelebbi pont az előre tervezetthez képest. A Deep Impact még nem végzett teljesen, jelenleg 15 percenként készít egy-egy felvételt, váratlan kitörés esetleges megfigyelésére. Ez a monitorozás, lassuló ütemmel, november 30-ig zajlik, onnan egyelőre még nem dőlt el, mi lesz az űrszondával. Újabb pályamódosításra már nincs elég üzemanyagra, de orientációra még egy darabig igen. Jelenleg a NASA várja a javaslatokat a lehetséges folytatásra. Mi meg várunk a nagyfelbontású felvételek dekonvolúciójára: ha lettek sikeresen rekonstruálható darabok, akkor még többet tudhatunk meg erről a fura kis üstökösről.

És persze az égi mechanika fura játékaként hamarosan a Tempel-1-et is viszontlátjuk: a Stardust a NExT (New Exploration of Tempel-1) misszióként 2011. február 5-én mindössze 200 km-re repül majd el a Deep Impact által megbombázott 'tökös mellett. Ez lesz az első eset, hogy egy üstököst újra meglátogat egy űrszonda, illetve a remények szerint immár pontosabb képet is kapunk arról, mekkora lyukat is ütött bele az impaktor. 2014-ben pedig eljön a Rosetta és a  67P/Churyumov-Gerasimenko (Cherry Gary) üstökös ideje. Zárásként egy Tempel-1 fotó, csak mert szép:

 

© Gordan Ugarkovic, az egyik legjobb képbuherátor űrbuzi a neten

Szerző: lacalaca

11 komment

Címkék: deep impact

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr852423359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ebzon 2010.11.05. 09:29:36

Haha dupplán a zindexen :P. Fincsi képek

lifelike 2010.11.05. 10:06:01

én csak azt nem értem hogy tud évmilliókon keresztül működni a sok jet, nem fogy ki a víz? vagy mi hajtja azokat?

Lone Starr (törölt) 2010.11.05. 10:14:16

Pénisz alakja van. Elnézést, csak tényleg. Gondolom ezért becézhető 'tökösnek, meg innen a teljes elnevezés is.

Sonka Nery 2010.11.05. 10:27:49

"...egyelőre még nem dőlt el, mi lesz az űrszondával. ... Jelenleg a NASA várja a javaslatokat a lehetséges folytatásra..."
- irányítsák bele a züstökösbe, lesz jó nagy bummmm :)

Adam West 2010.11.05. 10:44:52

Randa űrkavics. Azért megnézném közelebbről.

bioLarzen 2010.11.05. 11:14:46

Főleg az "animáción" néz ki egy az egyben úgy, mint egy krumpli - még a felszíne is :D

Gyönyörű képek, valóban. Még az olyan, abszolút laikusoknak is, mint én.

bio

jet set 2010.11.05. 11:42:28

@lifelike: Kifogy egy idő után. Akkor szétesik és meteorraj lesz belőle.

TetraB 2010.11.05. 12:32:59

Milyen poén lenne ezeket az üstökösöket a jövőben kormányozhatóvá tenni, el tudna vinni egy csomó rakományt :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.11.05. 12:36:13

@jet set: így van, plusz csak a Nap közelében aktív, ahol csak rövid időt tölt minden keringésben. De ha sokszor jár erre, vagy kifogy és kisbolygóvá válik, vagy szétesik.

scientia 2010.11.05. 13:32:45

@Lone Star: Üstök jelentése: halántéktincs, hajcsimbók. (üstükös meg az akinek ilyenje van) Érdekes, még, hogy görögül cométesz ami hosszú hajút jelent.

Higany 2010.11.07. 18:15:22

Ha Messier láthatná ezeket a képeket...
süti beállítások módosítása