A hatalmas arecibo-i rádiótányér már egy héttel a Deep Impact űrszonda érkezése előtt meglátta a Hartley-2 üstökös magját. Az üstökös, mely mellett november 4-én fog elhaladni az űrszonda, október 20-án volt földközelben, kevesebb, mint 18 millió km-re bolygónktól. A 300 méteres, kibetonozott puerto rico-i völggyel (a.k.a. rádiótávcsővel) október 24-29 között radartechnikával figyelték meg az objektumot. Ekkor előre meghatározott rádiójelet küldenek ki, majd analizálják, ami visszajön, és rekonstruálják a visszaverő felületet. A kétdimenziós kép a visszaverődések időkülönbségéből (előrébb-hátrább) és a test forgásából eredő Doppler-eltolódásból (jobb-bal) jön létre, és sokkal jobb felbontást ad, mint a legnagyobb optikai távcsöveink. Részletesebb leírásért az üstökös- és kisbolygó-radarozásról tessék például Emily Lakdawallához, a Planetary Society csodás bloggeréhez fordulni.

 

 

A fenti rekonstrukciók a 24, 25 és 27-i mérésekből származnak. Az üstökösmag egyértelműen erősen elnyúlt, nem is krumpli- hanem uborkaszerű, hasonlóan a Borrelly üstököshöz. Nem valami nagy, összesen 2,2 km hosszú és 18 óra alatt fordul körbe. Ezzel, ha jól számolom, ez lesz a legkisebb üstökösmag, amiről közeli felvételeink lesznek, az eddigiek jellemzően 4-15 km közé estek. Olyan kicsi, hogy csak egy órával a randevú előtt szűnik majd meg fénypontnak lenni a Deep Impact felvételein, és hosszában úgy 300 pixelig nő csak meg a közepes felbontású felvételeken. Sajnos a nagyfelbontású kameráról hamar kiderült, hogy nincs tökéletesen fókuszálva, ezért csak komoly feldolgozást (dekonvolúciót) kell alkalmazni rajtuk, feltehetően nem sok ilyen felvétel fog készülni.

Az EPOXI misszió csúcspontjára november 4-én, 13:50 UTC-kor (magyar idő szerint 14:50)  kerül sor, ekkor lesz a Deep Impact legközelebb az üstököshöz. A felvételeket fél órával később kezdi el lesugározni, amik a küldetés honlapján fognak megjelenni. Részletes programot szintén Emily-nél találni aki, a hivatalos amerikai szervekkel szemben, hajlandó (sőt!) az obskurus USA-zónaidők helyett UTC-ben megadni az időpontokat...

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr22412173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása