Kína ambíciózus, bár ismert sémákra építkező emberes űrprogramjának következő nagy dobása lesz a Tiangong (Mennyei Palota) űrállomás. Nem kell túl nagy dolgokra gondolni, egyetlen modulról van szó, ami alig nagyobb a Sencsou (vagy Szencsou) űrhajónál, egy kis labor lesz, ahol néhány hetet tölthetnek el az űrhajósok, azaz egy XXI. századi (bébi-)Szaljut koncepciója.

 

Eredetileg a startot 2010 végére tervezték, amit 2011 elején követett volna a Sencsou-8 emberek nélkül, végrehajtva az első kínai dokkolást az űrben. Technikai okok miatt azonban a Tiangong indítása nagyjából egy évet csúszni fog, így a vele végrehajtandó programok is. Feltehetően 2012-ben fog sor kerülni az két emberes útra, a Sencsou-9 (első emberes dokkolás) és -10-re, három-három űrhajóssal. Ezek egyelőre rövid időtartamúak, maximum két hetesek lesznek, köztük hosszabb automata üzemű periódusokkal. Várhatóan űrsétára sem fog sor kerülni, mivel az állomásnak nincs saját zsilipje, illetve EVA-szkafandereknek sincs benne igazán hely. Így az egyetlen módja ennek az lenne, ha a Sencsou-t leválasztanák és onnan lépnének ki az űrbe.

A 8,5 tonnás Tiangong-1 valójában egy lekicsinyített tesztpéldánya lesz a későbbi űrállomásoknak, amik már 20 tonna összsúlyúak lesznek és két dokkoló interfésszel is rendelkezni fognak. Ezekhez már egy embereket szállító Szencsou mellett egy második modult (teher-Sencsou vagy egy ilyen kisebb modul, mint a Tiangong-1) is hozzá lehet majd kapcsolni, mint anno a Szaljut-7-Szojuz-TKSz együtteseknél. Szükség is lesz rá, mert egyelőre három űrhajós mellé csak 300 kg ellátmány fér a Sencsou-ba, ami nem sok.

 

A két nagy Tiangong 2015 körüli startjai után a húszas évekre építené fel Kína saját moduláris űrállomását. Annak idején, mikor először küldött embereket az űrbe, Kína hivatalosan felvette a kapcsolatot a NASA-val, hogy beszálljon az ISS-be, mint nemzetközi projektbe, de az amerikaiak elutasították a javaslatot - nem túl meglepő módon. Most majd főhet a fejük a saját utat választó új űrnemzet miatt, főleg annak katonai ambíciói okán. (Némi hazafias busongásért a "szabad világot vezető nemzetről" tessék ide kattintani, tanulságos.)

A bejegyzés trackback címe:

https://cydonia.blog.hu/api/trackback/id/tr301811009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.03.05. 23:52:22

csak azt nem írja le senki, hogy a kínaiak nem az űrhajót fogják kilőni, hanem a földet lövik ki alóla :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.05. 23:58:41

Fog ez menni... Szerintem ezek nem fognak emberéletekkel és ilyesmikkel szórakozni, nem olyanok...

Cifu78 2010.03.06. 03:41:26

@ColT: A mostani kínai űrprogramot nem nagyon lehet az 1980-as és 90-es évekéhez hasonlítani. Ne legyen olyan nehéz azért elismerni, hogy szépen fejlődnek, mégha a szovjetek/oroszok által kitaposott úton is haladnak.

Egyáltalán nem kapkodnak, kerülik a felesleges kockázatokat, lásd első űrhajóban csupán egyetlen tajkonauta, holott volt mellette két üres ülés is...

konyvelomo 2010.03.06. 09:00:50

@Cifu78: nem csak a szovjet úton, de ez a későn érkező előnye a pionírokkal szemben

Eddig minden szuperhatalom presztízskérdést csinált az űr belakásából... és a gatyájuk is ráment. Most Kínán a sor, bár ott a pártvezetés nem csinál ügyet a költségekből: szinte korlátlan forrásokkal rendelkeznek erre (sok alap emberi szükségletre viszont semmivel).

Úgyhogy szépen komótosan, senki által nem sürgetve lassan legyűrik az akadályokat...

kamov 2010.03.06. 13:05:52

Pont tegnap jelent meg egy cikk a Spacedaily.com-on ami kétfős Tiangong expedíciókat ír, pont az ellátás nehézségei miatt.

halbikvera 2010.05.05. 23:37:06

Sencsou, nem Szencsou.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2010.05.06. 15:49:50

@halbikvera: nem tudok se oroszul, se kínaiul (tényleg, ez melyik nyelven van?), úgyhogy ezeket elhiszem nektek. :)
süti beállítások módosítása